• PRO TV
  • Avem voie să mâncăm după ora 18:00 seara, dacă vrem să slăbim? Ce spune un cunoscut nutriționist

Avem voie să mâncăm după ora 18:00 seara, dacă vrem să slăbim? Ce spune un cunoscut nutriționist

Avem voie să mâncăm după ora 18:00 seara, dacă vrem să slăbim? Ce spune un cunoscut nutriționist

Trebuie sau nu să renunțăm la masa de seară, dacă vrem să slăbim? Când vine vorba despre pierderea în greutate, mulți consideră că cina îi împiedică să-și atingă obiectivul.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic este de părere că masa de seară poate deveni un aliat în procesul slăbirii.

Pentru a pierde în greutate contează nu numai ce mâncăm, ci și momentul în care servim masa. Stabilirea unor ore regulate pentru cele trei mese principale pe zi - mic dejun, prânz și cină - poate contribui la succesul în ceea ce privește pierderea în greutate.

Conform medicului nutriționist nu ar trebui să renunțăm să luăm cina, însă este nevoie să fim atenți la ce punem în farfurie, după ora 18.00. Cei care vor să scape de kilograme în plus trebuie să renunțe la făinoase, spre deosebire de sportivi și de cei mici.

"Nu renunțați la masa de seară!
Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie. Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine.

Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor.

 - În cazul unui meniu echilibrat farfuria pentru masa de seară va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte). Ultima treime va fi rezervată pentru legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite, cu atât mai bine.

 - Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată.

- Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli varză fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.

 - Pentru copii și sportivi împărțirea farfuriei se schimbă: produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele câte un sfert. Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi și asigură energie pentru activitatea fizică de peste zi. Deci nu lăsați pe nimeni să vă interzică masa de seară, însă aveți grijă să alegeți meniul care vi se potrivește!"

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni