• PRO TV
  • Un sibian a investit 80.000 de euro intr-o afacere cu catina pe care o vinde in mai multe tari

Un sibian a investit 80.000 de euro intr-o afacere cu catina pe care o vinde in mai multe tari

Un sibian a investit 80.000 de euro intr-o afacere cu catina pe care o vinde in mai multe tari

Sibianul Ioan Pascanut a investit 80.000 de euro intr-o plantatie de catina, certificata ecologic, si in instalatii de inghetare si refrigerare a acesteia, reusind sa vanda fructele pentru industria farmaceutica, alimentara si cosmetica din mai multe tari.

Sibianul Ioan Pascanut este inginer mecanic, iar inainte de Revolutie a lucrat la mecanizarea agriculturii, in fosta Statiune de masini Agricole (SMA). Asa a ajuns sa cunoasca toate zonele din judetul Sibiu si sa aiba foarte multe cunostinte in domeniul agricol.

Dupa Revolutie, a ajuns sa detina un teren in comuna Rosia si s-a gandit mult timp ce sa faca cu el. in 2006, a inceput infiintarea unei plantatii de catina.

"Ideile vin. Daca le bagi in seama, daca ai resurse si un pic de pasiune... La vremea respectiva, ca si acum de altfel, agricultura Romaniei era pe aceiasi butuci pe care au pus-o unii dintre politicieni. Din dorinta de a accesa o latura a agriculturii alternative, am ales aceasta cale. Agricultura clasica toata lumea o facea si toata lumea, de fapt se lasa de ea pentru ca era total nerentabila. Faptul ca, ulterior, s-au mai introdus acele subventii a facut ca rentabilitatea ei sa creasca, dar, la acel moment, nu existau cai de a razbate in agricultura si am gandit o cale de a razbate in agricultura alternativa. Ele sunt mai multe, dar eu am ales-o pe aceasta si datorita faptului ca eu cunosteam aceasta planta din copilarie, din flora spontana. Cand eram copil, adunam catina cu bunica mea si o predam la centrele de colectare ca sa facem cativa banuti sa mergem, de 23 August, sa bem suc. Cam atunci era perioada de recoltare", povesteste sibianul.

El a fost printre primii din Romania care au infiintat o planatie de catina si, desi avea destule cunostinte in agricultura, nu stia prea multe despre plantatia de catina. Pentru a se pune la punct, a citit extrem de multa literatura de specialitate, mai ales din afara tarii, pentru ca in Romania, chiar si in prezent, bibliografia de specialitate in acest domeniu este extrem de redusa.

Barbatul a ajuns, intr-un final, dupa ce a accesat si fonduri SAPARD, sa aiba sapte hectare si jumatate plantate cu catina, intreaga plantatie fiind certificata ecologic. Investitia in plantatie a fost de aproximativ 55.000 de euro, la care s-au mai adaugat peste 25.000 de euro pentru instalatii de inghetare si refrigerare a catinei.

Citeste pe MEDIAFAX cum a ajuns barbatul sa isi vanda catina pentru firme din Grecia, Germania, Romania, dar si din alte tari, si sa isi aduca firma pe profit.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni