• PRO TV
  • De ce criticii consideră Mrs America cel mai important show TV al anului 2020”

De ce criticii consideră Mrs America cel mai important show TV al anului 2020”

De ce criticii consideră Mrs America cel mai important show TV al anului 2020”

Într-o perioadă în care realitatea, uneori dureroasă, ne arată că lupta împotriva discriminării de orice fel trebuie dusă de milioane de oameni din toate colțurile lumii, un serial precum “Mrs America” pune un reflector puternic pe un subiect încă discutat și controversat. 

Trăim în 2020, dar drepturile femeii și rolul acesteia în societate și în familie stârnesc în continuare dileme și creează conflicte. 

Puțini știu însă că unul dintre cei mai înfocați activiști care s-au opus feminismului este…o femeie. E vorba de Phyllis Schlafly, care a fost înregistrată de istorie drept “mama fondatoare” a conservatorismului modern și a luptat pe toate fronturile și cu toate mijloacele ca să păstreze femeia în rolurile de mamă și de soție. Serialul “Mrs America” o prezintă pe Phyllis Stewart Schlafly din toate unghiurile, iar personajul e magistral construit de Cate Blanchett. 

Întrebări și răspunsuri esențiale, care nu sunt oferite la școală

Ce e în mintea și în sufletul unei femei care, deși ea însăși e avocată, scriitoare și activistă-pentru că acestea erau principalele atribute ale lui Schlafly, face tot posibilul ca femeia să rămână în rolurile ancestrale? Ce înseamnă egalitatea în drepturi pentru femei și bărbați și până unde poate merge? Mrs America răspunde la aceste întrebări și la multe altele la fel de arzătoare.

O pagină de istorie, povestită în mod fascinant

Acțiunea filmului este situată în 1970, în America, în perioada în care Amendamentul Pentru Drepturi Egale (Equal Rights Amendement) a fost aprobat de Casa Reprezentanților Statelor Unite ale Americii, dar avea încă nevoie să fie agreat de 38 de state pentru a se schimba Constituția. E prezentat conflictul uriaș iscat atunci între Conservatori, care protejau valorile tradiționale și cei care doreau mai multe drepturi și libertăți pentru femei. 

Conservatoare înrăită, Phyllis Schlafly a fost greu de “digerat” pentru unii, dar, în mod clar, e și acum dificil de uitat. De cealaltă parte a baricadei susținute de înflăcărata Schlafly se află personajele Gloria Steinem (jucată de Rose Byrne), Shirley Chisholm (Uzo Aduba), Betty Friedan (Tracey Ullman) și Bella Abzug (Margo Martindale), suținătoare ale mișcării feministe. Rolurile acestora se conturează la fel de clar și de puternic. 

Un film care atrage atenția, desi s-a lansat recent

Criticul Sophie Gilbert afirmă pentru The Atlantic“Mrs America e poate prima producție cu adevărat grozavă a anilor 2020, un proiect care reușește să surprindă esența complicată a personajelor reale în timp ce spune o poveste interesantă la toate nivelurile”. Wenley Ma declară pentru News.com.au că filmul e “captivant și fascinant”, capabil să ofere o mulțime de perspective interesante asupra feminismului, inclusiv perspectiva afro-americană. Mai mult, James Poniewozik, în New York Times, anunță, printr-un joc inspirat de cuvinte ,  că serialul e “vocea unei ere întregi, ” prin poveștile spuse, valoarea istorică și talentul de care dau dovadă actorii. 

Modul în care Cate Blanchett intră în rol nu e ignorat nici de CNN și The Guadian, care, încă din titlurile recenziilor, decretează: “Cate Blanchett strălucește ca Phyllis Schlafly.” Nu e de mirare că se speculează că rolul i-ar putea aduce actriței un Emmy pentru interpretare. 

În loc de concluzii, un îndemn: serialul merită văzut

Nu degeaba, la doar câteva luni de la lansare, producția are un rating de 96 % pe Rotten Tomatoes, o audiență tot mai largă ce se coalizează treptat într-o comunitate pe Facebook și promite să informeze, dar să și lărgească orizonturi, pe o temă care continuă să rămână extrem de actuală. 

O adevărată pagină de istorie și cultură, cu personaje extrem de puternice - controversate sau inspiraționale, Mrs America spune o poveste fascinantă, dar și de interes major pentru societatea în care trăim. Cu date reale, dar care, din păcate nu se învață la școală, cel puțin nu din această perspectivă, Mrs America educă, dă teme de reflecție și răspunde la întrebări, toate acestea în timp ce captivează, atrage, creează emoții și trăiri.  

SERIALUL POATE FI URMĂRIT PE HBO GO

FOTO: CAPTURĂ SERIAL

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni