• PRO TV
  • (P) Castrarea câinilor maidanezi: importanță și beneficii

(P) Castrarea câinilor maidanezi: importanță și beneficii

(P) Castrarea câinilor maidanezi: importanță și beneficii

Castrarea animalelor este un subiect foarte controversat, existând tabere pro și contra. Cu toate acestea, indiferent de discuțiile în contradictoriu ale acestui topic, numărul câinilor maidanezi continuă să crească, fie deoarece au fost patrupezi abandonați în stradă, sau pentru că nu a avut nimeni grijă de ei de la început.

Există numeroase cabinete veterinare ce oferă servicii de castrare a câinilor fără stapan, aceasta având foarte multe beneficii atât pentru animal, dar și pentru societate. O singură pereche de câini poate duce la apariția a cel puțin 20-25 de cățeluși doar într-un singur an. Vezi mai jos care sunt avantajele castrării!

Importanța castrării la câinii maidanezi

Castrarea sau sterilizarea unui câine poate fi o decizie grea pentru tine, în special dacă ai primit informații eronate sau nu cunoști toate beneficiile pe care le oferă aceasta atât pentru câini, dar și pentru tine sau societate. Dacă ai adoptat recent un câine maidanez, sau vrei să știi cum poți ajuta câinii din vecinătatea casei tale, atunci iată de ce este importantă această procedură.

În primul rând, cu ajutorul castrării/ sterilizării animalului, poți controla populația canină, fără ca aceasta să se mai înmulțească și să se plimbe liberi în cartierul tău. Majoritatea câinilor vor fi docili cu oamenii în cazul în care și aceștia se comportă frumos cu ei, însă atunci când sunt în perioada propice rutului (stare/ activitate sexuală la animale), aceștia pot deveni agresivi.

Ceaa ce duce la cel de-al doilea factor ce susține castrarea patrupezilor. Chiar dacă nu s-a întâmplat la tine în cartier, săptămânal există foarte multe cazuri de atac din partea câinilor. Victimele sunt în principal alți câini sau animale ale străzii, câini ce au stăpân sau chiar oameni. Astfel, patrupezii necastrați pot pune în pericol viața ta și a companionului tău.

Din cauza unei populații canine în continuă creștere, majoritatea adăposturilor pentru animale nu reușesc să facă față fiecărui val de animale adus. Deci, patrupezii sunt ținuți în condiții precare, iar antreprenorii, angajații și voluntarii adăposturilor încearcă constant să facă rost de mâncare, condiții mai bune, familii foster sau chiar adopții pentru aceștia. Prin sterilizarea/ castrarea câinilor, numărul de cazuri va scădea în timp.

Beneficiile castrării câinilor maidanezi pentru patrupezi și societate

Evitarea bolilor. Unele boli ce pot pune viața câinilor în pericol apar în special dacă aceștia nu sunt castrați/ sterilizați. Prin această intervenție, vei preveni tumorile cancerigene, cu precădere la femele: cancerul mamar.

Comportamentul. Câinele maidanez nu își va schimba comportamentul său general după intervenție, însă nu va mai avea o atitudine agresivă orientată împotriva celorlalți câini masculi, împotriva oamenilor și,  nu va mai alerga după femele.

Evitarea gestațiilor. Fiind una dintre cele mai importante motive pentru societate, castrarea/sterilizarea duc la controlul populației canine și nu vor mai apărea gestații nedorite.

Un cămin curat. Fie că este vorba de un câine maidanez adoptat sau cei din jurul locuinței tale, ia în considerare faptul că un patruped castrat nu își va mai „marca teritoriul”. 

Taxe. Statul plătește anual o sumă semnificativă de bani pentru a ajuta animalele străzii, în special câinii și pisicii. Odată ce numărul cazurilor de fătări canine va scădea, și taxele vor fi mai mici.

Mituri despre castrare, adopții și câini maidanezi

  • „După castrare, câinii iau în greutate” - Câinii iau în greutate din cauza hranei nepotrivite pentru condiția lor, dar și a cantității puse „la discreție”.
  • „Câinele meu este de rasă” - Și câinii de rasă pot ajunge în stradă și pot agrava situația populației canine fără stăpân. Dacă nu există restricții pentru castrarea prietenului tău, atunci este recomandat să discuți cu un veterinar.
  • „Pentru sănătatea câinelui, trebuie să facă un rând de pui” - Viața câinilor nu este pusă în pericol, iar femelele nu petrec foarte mult cu puii lor - nu se atașează încât să sufere ulterior după ei.
  • „O să le găsesc familii adoptive” - Chiar dacă reușești să dai în adopție toți puii, ține minte că nu toate familiile vor adopta câinele pe perioade extinse. Unele pot renunța la el după câteva săptămâni.

Castrarea câinilor maidanezi este foarte importantă atât pentru sănătatea și starea lor de bine, dar și pentru buna funcționare și siguranța cartierului și societății din care faci parte.

Foto: Pixabay.com

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni