• PRO TV
  • Stația de metrou din București unică în lume. Mii de călători pășesc zilnic pe o adevărată comoară, din perioada cretacică

Stația de metrou din București unică în lume. Mii de călători pășesc zilnic pe o adevărată comoară, din perioada cretacică

Stația de metrou din București unică în lume. Mii de călători pășesc zilnic pe o adevărată comoară, din perioada cretacică

O stație de metrou din București este unică în lume și ascunde o adevărată comoară, în special pentru oamenii de știință. Mulți români trec zilnic pe aici, fără să știe cât de specială este această stație.

Este vorba despre stația de metrou Politehnica, numită și "Regina stațiilor de metrou din București", fiind considerată o adevărată mină de aur în lumea paleontologilor.

“Statia de metrou Politehnica este un sit unic, deoarece gazduiste foarte bine expuse si conservate fosile de vârstă cretacic târzie. Fosilele pe care care câlcam au o vârstă de 65 de milioane de ani și au dispărut odată cu o mare catastrofă”, a declarat Mihai Popa, profesor al Facultății de Geologie.

Aceeași catastrofă care a marcat sfârșitul erei dinozaurilor a avut un impact profund asupra vieții marine, iar vestigiile acestei epoci sunt acum păstrate într-un mod remarcabil în București, la stația de metrou Politehnica.

„Sunt scoici de varsta jurasic si cretacica. Formeaza prin asociere covoare de astfel de bivalve, ale caror generatii se succedau”, mai spune profesorul.

Cine a făcut această descoperire?

Totul a ieșit la iveală în mod absolut întâmplător atunci când geologul Mihai Popa, student la acea vreme, a decis să înceapă cercetări în subteranele Bucureștiului. Ceea ce părea a fi doar o inițiativă personală a unui tânăr pasionat de geologie a condus la una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri din lumea științei românești.

În momentul în care Mihai Popa a pus prima oară piciorul în acea stație, nu își imagina că va găsi o comoară paleontologică sub pavajul obișnuit al peronului. Astfel, cu fiecare strat de marmură pe care îl studia, dezvăluia o lume antică, plină de fosile extraordinare, care ar fi putut să rămână pentru totdeauna necunoscute, dacă nu ar fi fost curiozitatea unui tânăr geolog.

"Am descoperit stația în anul 1994, când am început să lucrez acolo. Eram student în anul al cincilea când am remarcat fosilele acestea și evident m-au atras, am început să le studiez.

Veneam seară de seară și lucram, poți descoperi aici o poveste evoluționistă remarcabilă, o poveste cu tâlc", spune geologul Mihai Popa, într-un articol publicat pe unibuc.ro.

Pentru pavarea stației de metrou Politehnica a fost folosită marmură din Munții Gilău, din localitatea clujeană Săvădisla.

"A fost o întâmplare foarte fericită, o dorință din anul 1983 a lui Nicolae Ceaușescu de a decora toate stațiile de metrou doar cu roci ornamentale românești”, mai adaugă geologul Mihai Popa.

Fără să realizeze, muncitorii au placat peronul stației de metrou cu plăci care ascundeau, de fapt, organisme fosilizate cretacice, denumite ”rudists”, creaturi care au trăit în perioada Cretacicului.

"Interesant este că în stația de metrou de la Politehnica, rudiștii pot fi văzuți în toate secțiunile, în toate planurile. Tot la Politehnica mai găsim și gastropode, corali, stromatolite și alge roșii.

Toți străinii pe care am reușit să-i aduc în subteran s-au declarat absolut fascinați de conservarea, de diversitatea fosilelor și de mesajul din spatele stației”, a afirmat geologul Mihai Popa.

foto: captura YouTube

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni