Avionul supersonic romanesc, tot mai aproape de zbor. Simularile aerodinamice au fost finalizate

Avionul supersonic romanesc, tot mai aproape de zbor. Simularile aerodinamice au fost finalizate
Data: 19 Septembrie 2011
Asociatia Româna pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) a finalizat simularile aerodinamice pentru avionul supersonic IAR-111, un aparat destinat lansarii rachetei spatiale Haas II pentru competitia de astronautica Google Lunar X Prize, potrivit unui comunicat.

ARCA a inceput simularile Computer Fluid Dynamics (CFD) pentru avionul IAR-111 Excelsior in anul 2010. De atunci, ARCA a continuat aceste simulari pentru toate configuratiile posibile de zbor. Durata mare a acestor simulari a fost determinata de complexitatea si cantitatea calculului necesar. In aceasta perioada trei computere de la ARCA au functionat aproape non-stop.

"La sfârsitul anului 2010 aveam deja o imagine clara asupra configuratiei avionului IAR-111 Excelsior, in urma rularii simularilor aerodinamice. Acest lucru ne-a permis sa demaram lucrul la avion, la inceputul anului 2011. De atunci, au fost rulate simulari pentru toate configuratiile de zbor, altitudini si viteze. Aceste simulari ne-au indicat sa efectuam câteva modificari care au optimizat geometria avionului, chiar in timpul procesului de constructie, precum coborârea motorului avionului cu 30 cm sub planul aripii, cresterea anvergurii aripii cu 90 cm etc. In acest moment este foarte probabil sa mentinem aceasta configuratie a aparatului ", a declarat Dumitru Popescu, presedinte ARCA.

Avionul IAR-111 Excelsior va fi utilizat de catre ARCA ca platforma pentru lansarea rachetei Haas II pentru competitia de astronautica Google Lunar X Prize, cât si pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru industria turismului spatial, se mai spune in comunicat.

Programul ARCA pentru Competitia Google Lunar X Prize este finantat cu surse exclusiv private, având programat primul zbor in toamna anului 2012. ARCA a decis sa nu comunice deocamdata valoarea programului.

ARCA a anuntat, pe 5 iulie, printr-un comunicat de presa, ca a finalizat structura cabinei avionului supersonic IAR-111 Excelsior, un aparat destinat lansarii rachetei spatiale Haas II pentru competitia Google Lunar X Prize si dezvoltarii turismului spatial.

Mediafax
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO