Cafeaua, remediu impotriva cancerului de piele

Cafeaua, remediu impotriva cancerului de piele
Citeste mai mult despre: cafea,
Data publicarii: 31 Octombrie 2011
Data actualizare: 31 Octombrie 2011
Consumul regulat de cafea reduce riscul de aparitie a unui tip de cancer al pielii, afirma autorii unui studiu publicat luni, care acrediteaza ideea ca aceasta bautura poseda intr-adevar proprietati anticanceroase.

Potrivit unor studii anterioare, cafeaua contribuie si la scaderea riscului de tumori canceroase la prostata si la nivelul colului uterin.

In plus, potrivit studiului publicat luni in Statele Unite, femeile care beau mai mult de trei cesti de cafea pe zi beneficiaza de o scadere a riscului de aparitie a bazaliomului (carcinom bazocelular) cu 20%, comparativ cu femeile care consuma putina cafea sau chiar deloc.

Pentru barbati - care par sa beneficieze mai putin de acest efect protector, din motive deocamdata necunoscute - consumul a cel putin trei cesti de cafea pe zi reduce riscul de cancer al pielii cu cel putin 9%.

Potrivit acestui studiu, prezentat cu ocazia unei conferinte ce a fost organizata de American Association for Cancer Research, in orasul american Boston, cu cât consumul de cafea este mai mare, cu atât riscul de aparitie a bazaliomului este mai mic.

Autorii studiului s-au declarat ei insisi surprinsi de aceste rezultate.

Desi o anumita legatura a fost deja observata, la soareci, intre cafeina sub forma de unguent si reducerea riscului de cancer al pielii, studiile epidemiologice nu au reliefat in mod clar aceeasi legatura.

Potrivit studiului realizat pe soareci, publicat in august 2011, realizat de cercetatorii de la Washington State University, cofeina avea efecte protectoare la nivel molecular, prin neutralizarea unei proteine.

Aceasta proteina joaca un rol cheie pentru multiplicarea celulelor pielii vatamate de razele solare ultraviolete.
Potrivit studiului publicat luni "consumul de cafea - nu cea decofeinizata - ar putea fi o optiune importanta pentru a ajuta prevenirea cancerului de piele", care este adeseori vindecabil si reprezinta tipul de cancer cel mai des intâlnit, afirma unul dintre autorii studiului, Fengju Song.

Cu aproape un milion de cazuri noi de bazaliom diagnosticate in fiecare an in Statele Unite, sfaturile dietetice cotidiene, precum recomandarea de a bea cafea, chiar cu efecte protectoare modeste, ar putea avea un impact mare asupra sanatatii publice.

In opinia oamenilor de stiinta, aceste rezultate justifica necesitatea realizarii unor cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine legatura dintre consumul de cafea si o frecventa mai mica a cancerului de piele.
Studiul a fost realizat pe baza unor date provenind de la doua studii de amploare. Primul a fost efectuat pe 72.921 de participanti, intre 1984 si 2008, iar al doilea pe un esantion de 39.976 de persoane, monitorizate in perioada 1986 - 2008.

Nu este pentru prima data când cafelei i-au fost atribuite virtuti anticanceroase. In mai 2011, un alt studiu, realizat de savantii de la Harvard School of Public Health, a evidentiat faptul ca barbatii care beau sase cesti de cafea pe zi beneficiaza de o scadere cu 20% a riscului de a dezvolta cancer la prostata. Procentul ajunge pâna la 60% in cazul celei mai grave forme a acestui tip de cancer, care este mortala.

Reducerile riscului au fost identice in cazul cafelei cu cofeina si a celei decafeinizate, facându-i pe specialisti sa afirme ca virtutile acestei bauturi sunt asociate cu proprietatile ei antioxidante si antiinflamatorii.

In 2008, un alt studiu, realizat in Japonia, a reliefat o scadere cu 60% a riscului de cancer de col uterin la femeile care beau mai mult de trei cesti de cafea pe zi, in comparatie cu femeile care beau mai putin de doua cesti pe saptamâna.
Studiul, comandat de ministerul japonez al Sanatatii, a fost efectuat pe un esantion de 54.000 de femei cu vârstele cuprinse in intervalul 40 - 69 de ani, pe o perioada de 15 ani.

Mediafax
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies