Câte doze de vaccin anti-Covid plătite de România nu vor mai fi folosite. Risipă de miliarde de lei

Câte doze de vaccin anti-Covid plătite de România nu vor mai fi folosite. Risipă de miliarde de lei
Puțin peste 8 milioane de români s-au vaccinat anti-Covid. FOTO: Shutterstock
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 10 Mai 2022
Data actualizare: 10 Mai 2022
România va plăti pentru vaccinuri anti-Covid multă vreme după ce pandemia va fi istorie. Acest lucru se întâmplă deoarece autoritățile statului au contractat mult mai multe doze decât necesarul de vaccinare în rândul populației locale. Câți bani va plăti statul furnizorilor de vaccinuri.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au solicitat suplimentarea, cu 600 de milioane de lei, a bugetului instituției pentru plata unor restanțe financiare către furnizorii de vaccinuri anti-Covid. 

Sumele urmează să fie achitate companiilor Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Moderna pentru dozele livrate în perioada noiembrie 2021-martie 2022, pentru evitarea penalităților.

Deși pandemia pare aflată sub control, iar campania de vaccinare înregistrează cele mai mici cifre de la debutul crizei sanitare, România mai are de primit încă 48,2 milioane de doze de vaccin anti-Covid. Conform contractului încheiat de Comisia Europeană în numele României, țara noastră urmează să primească aceste doze, chiar dacă nu mai are nevoie de ele, până în decembrie 2023.

Câți bani a cheltuit România pe doze de vaccin neutilizate

De la începutul pandemiei și până acum, România a administrat populației 16.752.049 de doze de vaccin anti-Covid. Cele mai multe – peste 12,8 milioane – au fost livrate de Pfizer/BioNTech

Deși pare mare, numărul de doze este infim în comparație cu cantitatea comandată de statul român: 87.178.462 de doze.

Din cauza ratei scăzute de vaccinare, dar și din cauza termenului de valabilitate scăzut, autoritățile au fost nevoite de arunce la gunoi peste 1,94 milioane de doze.

Alte 10 milioane de doze au fost vândute unor state interesate, iar peste 2,1 milioane de doze de vaccin anti-Covid au fost donate.

În prezent, în depozitele naționale se află peste 8 milioane de doze de vaccin, neutilizate, care riscă să ajungă la gunoi din cauza calculului greșit întocmit de autoritățile române.

Din cele 8 milioane de doze de vaccin aflate pe stoc, 3,47 de milioane de doze sunt furnizate de Pfizer/BioNTech. Doar aceste doze nefolosite au costat România 269,2 milioane de lei (53,8 milioane de euro). Prețul per doză, negociat de Comisia Europeană, a fost 15,5 euro. Însă, în august 2021, compania a anunțat majorarea prețului la 19,5 euro/doză.

Pierderi de miliarde de lei pentru vaccinuri încă nelivrate

România va trebui să identifice sume importante de bani pentru a achita dozele de vaccin care vor continua să ajungă în țară până în decembrie 2023. 

E vorba de peste 48,2 milioane de doze, însă nu știm câte provin de la Pfizer/BioNTech și câte de la ceilalți furnizori. La un cost mediu de 9 euro/doză, România va trebui să achite peste 450 de milioane de euro, adică mai mult de 2,3 miliarde de lei pentru vaccinuri inutilizabile.

Conform platformei RO Vaccinare, în săptămâna 2-8 mai 2022 au fost vacinate 6.875 de persoane. Tendința este în scădere, având în vedere că mulți români sunt deja vaccinați sau imunizați prin boală. Păstrând actualul ritm de imunizare, România va epuiza vaccinurile care urmează să sosească în câteva sute de ani.

Până la 9 mai 2022 au fost vaccinate în România 8.126.799 de persoane, cele mai multe cu două doze.

Fotografii: Shutterstock

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!