Frigiderul poate ucide?

Frigiderul poate ucide?
Citeste mai mult despre: frigider,
Data publicarii: 02 Noiembrie 2011
Data actualizare: 02 Noiembrie 2011
Ce reguli trebuie respectate pentru a ne feri de bolile provocate de alimente

Desi frigiderul pare locul ideal pentru pastrarea in siguranta a alimentelor, acesta poate fi de fapt locul in care bacteriile periculoase se pot ascunde, provocând boli grave.

Conform unui studiu realizat de Agentia de Standarde Alimentare, un milion de britanici sufera de boli cauzate de infectiile alimentare, 20 de mii dintre acestia sunt internati in spital, iar 500 de persoane mor din pricina consumarii mâncarurilor infestate, informeaza Daily Mail.

In frigider se pot afla de 750 de ori mai multe bacterii decât nivelul considerat sigur, printre care salmonela, E.coli si listeria.

Institutul de Infectii si Sanatate Globala din cadrul Universitatii din Liverpool a elaborat o serie de sfaturi pentru consumatori, care sa ii fereasca pe acestia de bolile provocate de numeroasele bacterii din frigider.

• Carnea nu trebuie pusa pe rafturile de sus ale frigiderelor, sustine profesorul Tom Humphrey de la Universitatea din Liverpool, deoarece otravirea alimentelor provine de la amestecul de bacterii din anumite produse:

"Una dintre cauzele majore ale otravirii este amestecul de alimente contaminate. Un exemplu ar fi puiul crud, contaminat cu o bacterie posibil fatala, campilobacteria, care este asezat intr-un raft superior, lânga o salata. In timp ce puiul este gatit, iar bacteria este eliminata prin acest lucru, salata este consumata cruda", a declarat profesorul Humphrey.

• Diferitele tipuri de brânza ar trebui sa stea separat de alte alimente in frigider, precum pateul sau macroul afumat.
Profesorul Humphrey ii incurajeaza pe oameni sa pastreze brânza in cutii pentru ca listeria din aceasta sa nu intre in contact cu alte produse din frigider:

"Contaminarea se intâmpla instantaneu si, cu cât mai multe alimente sunt infestate, cu atât sansele de a va imbolnavi sunt mai mari", precizeaza specialistul.

• Frigiderele pline sunt periculoase, sustine profesorul Humphrey, care considera ca acestea trebuie sa fie curatate saptamânal.

"Frigiderele trebuie curatate o data pe saptamâna cu apa foarte calda si dezinfectant, daca doriti, in timp ce compartimentul cu carne cruda trebuie sa fie curatat o data la câteva zile si neaparat când incepe sa emane un miros", a subliniat el.

• Legumele trebuie spalate inainte de a fi puse intr-un compartiment separat in frigider, mai precizeaza specialistul.

• Orezul, cerealele si condimentele contin o bacterie responsabila pentru doua din cinci cazuri de intoxicatie alimentara, care provoaca greata, stari de coma si diaree. Orezul gatit trebuie aruncat daca a stat mai mult de trei zile in frigider.

• Desi poate avea aspect si miros placut, mâncarea procesata poate fi periculoasa pentru organism daca este consumata la mai mult de trei zile de la desigilare.

• Alimentele crude pot mucegai, iar bacteria nu se distruge prin gatire. Aruncati orice fructe, legume sau produse lactate daca prezinta urme de mucegai.

Mediafax
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!