Memoria femeilor, mai buna decat cea a barbatilor

Memoria femeilor, mai buna decat cea a barbatilor
Citeste mai mult despre: memorie, creier, universitate,
Data publicarii: 07 August 2010
Data actualizare: 07 August 2010
Se stie deja ca barbatii si femeile isi exprima emotiile in mod diferit, insa un studiu recent arata ca cele doua sexe isi folosesc creierul altfel pentru a-si aduce aminte evenimentele pe care le-au trait.

Cercetarile facute pana acum nu au reusit sa aduca argumente convingatore care sa explice acest lucru. Unele au presupus ca femeile traiesc emotiile mult mai intens si de aceea le retraiesc mai usor.

Autorii studiului afirma ca cercetarile lor sprijina o alta explicatie, mai populara, cunoscuta ca teoria “modului cognitiv”. Conform acesteia, femeile se diferentiaza de barbati prin felul in care gandesc si prelucreaza intamplarile, fapt care afecteaza memoria. In cadrul studiului, doctorul psihiatru Turhan Canli si colegii sai de la Stony Brook University din New York, au folosit imagini cu rezonanta magnetica (MRI) pentru a masura activitatea cerebrala a 12 barbati si 12 femei.

Acestia au privit fotografii si imagini aranjate, pornind de la unele neutre din punct de vedere emotional (cum ar fi hidranti), pana la negative (ca de exemplu, oameni mutilati). Dupa trei saptamani de la vizionarea si scanarea MRI, celor doua grupuri li s-a dat un test-surpriza de memorie, dupa care au fost din nou scanati.

Testul a aratat ca femeile au rememorat mai bine decat barbatii imaginile cu incarcatura emotionala puternica. De asemenea tot ele au fost cele care s-au dovedit a fi mai impresionate la vederea fotografiilor.

La compararea rezultatelor testului si a activitatii creierului celor doua grupuri, cercetatorii au descoperit surprinzator ca 9 zone de pe suprafata cerebrala a femeilor au fost activate pentru a prelucra emotiile, in timp ce barbatii nu s-au folosit decat de 2. Autorii sustin ca sexul frumos are acest avantaj datorita unei mai mari suprapuneri a regiunilor celor mai sensibile la emotii, din creier.

 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!