• PRO TV
  • (P) Top cinci sfaturi cromatice pentru amenajarea casei

(P) Top cinci sfaturi cromatice pentru amenajarea casei

(P) Top cinci sfaturi cromatice pentru amenajarea casei

Atunci când începi amenajarea unei locuinţe trebuie să urmezi o strategie cromatică, pentru a crea o atmosferă confortabilă în fiecare încăpere.

În plus, cromatica din casă spune multe şi despre personalitatea ta, aşa că trebuie să fii atent la fiecare detaliu.

Poţi să porneşti de la principiul de bază, alegând o culoare dominantă, care se va regăsi în proporţie de 60% în fiecare cameră, apoi pe cea secundară, în proporţie de 30%, iar ulterior nuanţele de accent, care reprezintă 10% din culorile din locuinţa ta. Pentru ca tot procesul de amenajare să fie mai uşor, îţi venim în ajutor cu câteva sfaturi!

Alege culori din aceeași paletă cromatică

Dacă nu îţi doreşti un haos cromatic în locuinţă, îţi recomandăm să alegi o schemă de culori care să curgă lejer dintr-o cameră în alta. Pentru acest efect, trebuie să te limitezi la o serie de culori din aceeaşi categorie de intensitate. Poţi alege o gamă de culori calde – roşu, cărămiziu sau galben, sau o paletă de nuanţe reci – gri, verde şi albastru.

De asemenea, poţi lua în calcul şi o altă opţiune, aceea de a selecta o culoare de bază şi de a utiliza variaţiile acesteia. Spre exemplu, poţi alege albastru şi poţi selecta un gri-albastru sau un bleumarin pentru accesorii. Iar dacă vrei să obţii un aspect mai interesant, poţi să vopseşti pereţii într-o anumită culoare, iar pentru tavan poţi alege o nuanţă mai deschisă, din aceeaşi gamă.

Utilizează culori îndrăzneţe doar în cazul accesoriilor

Culorile îndrăzneţe te pot ajuta să eviţi monotonia în orice încăpere, iar cea mai bună soluţie este să alegi accesorii în nuanţe mai excentrice. O astfel de investiţie este mai puţin costisitoare decât alegerea unei canapele sau vopsirea pereţilor şi, în plus, accesoriile pot fi mult mai uşor de înlocuit, atunci când te plictiseşti de ele. Încearcă să găseşti o modalitate de a alege o culoare care să nu pară desprinsă din context şi care să te ajute să transformi întreaga încăpere într-un spaţiu cât mai interesant.


Alege nuanţe neutre pentru pereţi şi maximum două culori de accent
 

Atunci când trebuie să amenajezi mai multe camere, nu este o idee foarte bună să foloseşti culori diferite pentru fiecare încăpere. O locuinţă cu un living vopsit în oranj, cu un dormitor verde şi o bucătărie în nuanţe pastel pare să treacă printr-o criză de identitate. De aceea, îţi recomandăm să alegi o paletă de nuanţe neutre, cum ar fi alb sau bej, care te ajută să măreşti vizual spaţiul din orice încăpere.

Nuanţa de bază poate fi alternată cu două culori de accent, care pot fi folosite pentru a aduce vitalitate întregului spaţiu, cât şi pentru a contura mai bine fluxul cromatic din locuinţă. Este important ca fiecare nuanţă de accent să se regăsească în fiecare cameră, însă într-o proporţie de 10%. Dacă alegi galbenul drept culoare de accent, va trebui să ai în fiecare cameră câteva elemente cu această nuanţă, cum ar fi un covor galben, sau scaune de dining de aceeaşi culoare. Acum găseşti în magazinele online o mulţime de scaune de dining la cel mai bun preţ, aşa că ai de unde să alegi un model potrivit pentru locuinţa ta.

Creează senzaţia de continuitate la nivelul pardoselii

 

În încăperile mai mici, poţi apela la diverse trucuri pentru a mări vizual întregul spaţiu. Încearcă să păstrezi continuitatea la nivelul pardoselii şi să amplifici spaţiul, optând pentru un parchet în nuanţe calde, deschise, care sunt uşor de asortat în întreaga casă. Chiar dacă vei opta pentru materiale diferite în celelalte camere, încearcă să rămâi la aceeaşi nuanţă pentru pardoseală, pentru a crea un echilibru vizual.

Strategia cromatică şi combinaţia de materiale

 

Pe lângă potrivirea de nuanţe, trebuie să iei în calcul şi combinarea materialelor, aşa că este important de reţinut că pentru materialele lucioase sunt recomandate culorile intense, iar pentru cele mate sunt potrivite nuanţele mai şterse. Dacă alegi pentru living o canapea de piele maro sau neagră, poţi opta pentru un covor crem sau bej, sau pentru o masă dintr-un lemn deschis la culoare. De asemenea, este important de reţinut că nuanţele pastelate se vor amplifica, atunci când foloseşti note de accent intense, iar culorile intense se vor domoli, dacă le vei alterna cu nuanţe calde şi luminoase.

Când amenajezi o locuinţă este necesar să ţii cont de anumite reguli de design interior, mai ales în ceea ce priveşte paleta cromatică. Încearcă să creezi un spaţiu cât mai luminos şi echilibrat, foloseşte atât nuanţe neutre, cât şi culori de accent şi nu uita să adaugi întregului decor şi puţin din personalitatea ta.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni