• PRO TV
  • Pericolul din masina de spalat. Ce ti se poate intampla daca iti speli des rufele la 30 de grade

Pericolul din masina de spalat. Ce ti se poate intampla daca iti speli des rufele la 30 de grade

Pericolul din masina de spalat. Ce ti se poate intampla daca iti speli des rufele la 30 de grade

Metodele moderne de spalare a hainelor protejeaza tesaturile, mediul si pielea sensibila, insa pot fi daunatoare organismului. Spalarea rufelor la temperaturi scazute nu distruge bacteriile, iar acestea ne pot afecta.

Cercetatorii au descoperit ca bacteriile potential daunatoare din hainele pe care le spalam nu sunt distruse la temperaturi joase, rezultatul fiind un "cocktail" de germeni, scrie dailymail.co.uk.

Nivelurile ridicate de bacterii gasite de microbiologi in masinile de spalat si pe hainele presupus curate i-au determinat pe oamenii de stiinta sa fie mai vigilenti. Dr Lisa Ackerley, expert in igiena, sustine ca hainele pe care oamenii le considera curate nu sunt neaparat si igienizate.

Reducerea temperaturii de spalare a hainelor si folosirea de detergenti delicati afecteaza eficacitatea procesului de igienizare. Un studiu care evalueaza riscul de infectie din hainele murdare arata ca sunt 0,1 grame (aproximativ 10.000 de organisme) de materii fecale in fiecare pereche de lenjerie intima "curata".

"Daca puneti un obiect de imbracaminte plin de bacterii in masina de spalat veti crea o «supa de bacterii», iar microbii vor trece si pe celelalte haine sau pe prospoapele folosite ulterior pentru stergerea vaselor", spune Lisa Ackerley.

Obiectele care sunt in pericol de a fi contaminate cu bacterii sunt cele care vin in contact direct cu corpul: lenjeria intima, prosoapele, lenjeriile de pat.

Studiile au aratat ca bacteriile din masina de spalat pot fi transferate la mai multe cicluri de spalare, iar in doua linguri de apa din masina de spalat se pot gasi pana la 1 milion de bacterii.

"Spalarea la temperaturi joase, de 30 de grade, ofera conditii optime pentru ca microbii sa se dezvolte si sa se multiplice in sertarul pentru detergent sau in sistemul de inchidere a masinii de spalat".


Cum sa evitati contaminarea hainelor in masina de spalat:

- cel putin o data pe luna, puneti in functiune masina de spalat, fara haine, la temperatura de 90 de grade, pentru a curata interiorul acesteia

- spalati lenjeriile de pat, lenjeria intima si ciorapii separat de prosoapele de bucatarie

- nu inchideti usa masinii de spalat imediat dupa un ciclu de spalare, deoarece aerul reduce cresterea nivelului de bacterii

- curatati regulat sistemul de inchidere a masinii de spalat si compartimentul pentru detergent

- daca spalati la temperaturi joase fara dezinfectant pentru haine, spalati-va mereu pe maini dupa ce scoateti hainele din masina de spalat

MEDIAFAX

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni