• PRO TV
  • Mergi frecvent cu metroul? Iata cat de daunator poate fi acest obicei pentru sanatatea ta. Dezvaluirile vizeaza si Romania

Mergi frecvent cu metroul? Iata cat de daunator poate fi acest obicei pentru sanatatea ta. Dezvaluirile vizeaza si Romania

Mergi frecvent cu metroul? Iata cat de daunator poate fi acest obicei pentru sanatatea ta. Dezvaluirile vizeaza si Romania

"Metroul este un mijloc de transport nepoluant, ecologic", aflam de pe site-ul Metrorex. Cu toate acestea, se pare ca cei care aleg sa calatoreasca prin Bucuresti cu metroul nu sunt feriti de noxe.

Ion Radoi, presedintele Sindicatelor de la Metrou, a dezvaluit intr-o conferinta sustinuta joi cat de daunator este aerul de la metrou.

"Inca din faza de proiectare asa s-au gandit atunci gurile de aerisire, dar nici nu s-au facut demersurile si nici nu s-au alocat sumele necesare ca sa schimbam gurile de aerisire. Am avut prilejul sa citim in presa ceea ce stiam noi toti cei care lucram la metrou: ca aerul de la metrou ne poate imbolnavi de cancer. Este vorba de un institut suedez care a facut cercetari inclusiv la metroul din Bucuresti si care a ajuns la concluzia ca intr-adevar se depaseste de opt ori limita maxima admisibila a noxelor in metrou. Studiul a mai fost facut si la alte metrouri, dar aceasta incalcare a normelor este valabila in Bucuresti", a declarat Radoi.

Liderul de sindicat a precizat ca din '90 pana acum, lucratorii din subteranul bucurestean pierd 15 colegi, in fiecare an, inainte de a iesi la pensie.

Explicatiile cercetatorilor, preluate dintr-un studiu facut public in luna aprilie

"Am studiat praful ultrafin dintr-o statie de metrou din Europa. In mod normal, praful ultrafin este alcatuit din materie inerta, a carei compozitie chimica nu prezinta un risc asupra sanatatii umane. Totusi, in statia studiata de noi, praful ultrafin a fost cel putin la fel de bogat in metale precum particulele mari de praf. Aceste particule mici de praf au potentialul de a penetra mult mai usor plamanii si corpul, lucrul care creste riscul de imbolnavire", arata Matt Loxham, de la Universitatea Southampton.

Praful ultrafin creat de otelul trenurilor in miscare contine particule atat de mici incat penetreaza mai usor si mai adanc plamanii decat particulele mari ce se gasesc de regula in mediu. Particulele mari nu impun probleme atat de mari, tocmai pentru ca din cauza dimensiunilor ele sunt blocate de pasajele nazale. 

In schimb, particulele ultrafine se pot infiltra in stratul superior al tesutului pulmonar si pot intra in fluxul sanguin de unde pot ajunge in creier, rinichi sau ficat. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni