Medicul Marius Sava, despre simptomele și tratamentul diabetului

Marius Sava a venit La Măruță, a discutat despre diabet, denumit boala secolului și l-a făcut chiar pe prezentator să promită că nu va mai mânca nimic până la următoarea emisiune.

​Legat de diabet, Marius Sava spune:

"Este boala secolului, dar putem să o evităm pentru că are la bază felul nostru de a trăi, felul nostru de a ne comporta cu lucrurile din jurul nostru. Da, poți scăpa de diabet de tip 2 prin operație sau prin stil de viață. Ce trebuie să înțelegem noi e că alimentația trebuie să fie echilibrată. Avem nevoie de grăsime, avem nevoie de proteine, dar avem nevoie și de carbohidrați - adică de lucruri dulci. Culmea, procentul cel mai ridicat e al carbohidraților, de ei avem nevoie cel mai mult. Apoi avem nevoie de grăsimi și apoi de proteine. Carbohidrații ne furnizează energie rapidă, apoi îmbunătățesc funcția cerebrală, creierul e mare consumator de glucoză. În plus stochează energia, care intră în structura ARN și ADN.(...) Orice medic, dacă ești la începutul unui diabet, nu o să îți dea medicamente din prima. O să te pună să îți schimbi stilul de viață."

Un stil de viață sănătos, potrivit medicului, presupune:

-post intermitent;
-scădere ăn greutate unde e nevoie;
-renunțarea la alcool;
-renunțarea la fumat;
-efort fizic zilnicș
-igiena somnului;
-dieta bogată în fibre;
-consumul regulat de apă;


1,5 milioane de români, adica 12%, au diabet zaharat și aceasta este cea mai răspândită boală cronică din țară. Numărul acestora crește de la an la an, din cauza stilului de viață sedentar și a alimentației nesănătoase. În plus, peste 20% dintre cazuri rămân nediagnosticate si 30% din populatia Romaniei este predispusă la a face diabet de tip 2 prin prezenta sindromnului metabolic.


Marius Sava este medic general cu specializare în pneumologie și supraspecializare în somnologie, în explorări funcționale respiratorii și imagistică medicală.

FOTO: CAPTURĂ LA MĂRUȚĂ

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune La Măruță

Articole pentru emisiune La Măruță

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni