• PRO TV
  • Wine Trips from România | Călătorie în patria vinurilor medaliate de la Château Vartely

Wine Trips from România | Călătorie în patria vinurilor medaliate de la Château Vartely

Wine Trips from România | Călătorie în patria vinurilor medaliate de la Château Vartely

Viticultorii fac vin care să bucure trupul și să îndulcească sufletul. Când strădania lor este recompensată cu aur, la competițiile internaționale, știu că și-au îndeplinit obiectivul cu vârf și îndesat. Wine Trips from România a descoperit o nouă perlă a viticulturii moldovenești, Château Vartely.

Nu e ușor să te remarci pe piața vinului, mai ales în Republica Moldova. Divinitatea a binecuvântat acest tărâm cu soi fertil și climă blândă, perfecte pentru aclimatizarea unor soiuri nobile. Somelierul Sergiu Nedelea și Wine Trips România ne-au dus în patria vinurilor medaliate care poartă semnătura Château Vartely, un brand obișnuit cu distincțiile internaționale la competițiile de profil.

Podgoriile vinăriei, situate în centrul țării, la Codru, și în sudul Moldovei, la Valul lui Traian, dau cei mai buni struguri din soiuri precum Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Traminer, Feteasca Regală, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Rară Neagră, Malbec, Feteasca Neagră și Syrah. 

Am avut privilegiul să degustăm o parte dintre ele în popasul nostru în Republica Moldova, iar actrița Victoria Roșca ne-a fost alături.

Episodul e disponibil pe PROTV PLUS și VOYO.

Château Vartely, o vinărie cum nu e alta

Sergiu Nedelea și Victoria Roșca au fost întâmpinați de omul care conduce operațiunile companiei, Valeriu Mihaluța. Directorul general al Château Vartely ne-a introdus în tainele facerii vinului, dar și în labirintul de beciuri în care sunt păstrate prețioasele butoaie ale vinăriei. 

Secția de maturare a vinului, care este dotată cu două linii de procesare, complet automatizate, și două linii de îmbuteliere a vinului, găzduiește în prezent peste 400 de baricuri pline-ochi. Această sală impresionantă este deschisă și publicului spre vizitare, iar turiștii nu sunt întâmpinați doar cu vin, ci și cu povești și legende despre facerea lui. Proiecții ingenioase, jocuri de lumini și umbre impresionante, te întâmpină pe măsură ce te afunzi în beciurile vinăriei.

Această proiecție am conceput-o în pandemie și a obținut o recunoaștere internațională la un concurs din Sicilia, pentru cea mai inovatoare vinărie. E o proiecție interactivă, în care turistul poate afla mai multe informații despre tarabostes (nume dat nobilimii din Geto-Dacia - n. red.)”, dezvăluie Valeriu Mihaluța. Această inovație face din Château Vartely una dintre cele mai spectaculoase vinării din regiune.

Vinurile premium ale cramei Château Vartely

Managerul companiei este foarte mândru de munca echipei sale, care a fost recompensată în repetate rânduri la competițiile internaționale. Azi, Château Vartely deține o colecție impresionantă de medalii și distincții, câștigate la concursuri precum: Mondial de Bruxelles, Mundus Vini, Vinalies Internationales, Decanter, International Wine & Spirits Competition, Sakura, Citta del Vino, International Wine Challenge.

Printre vinurile de căpătâi ale cramei se numără cele din colecția Totem, care cuprinde vinuri din soiuri autohtone. Fiecare sticlă are un cod QR care, dacă este scanat, permite celui care bea să afle și istoria vinului. Rara Neagră de Château Vartely, prima degustată de Sergiu Nedelea și Victoria Roșca în camera de maturare, este un cupaj de Rară Neagră, Malbec și Syrah. Vinul este extrem de apreciat pe piața românească, iar anul acesta reușit să strângă deja 8 medalii la concursurile internaționale. 

Individo este altă gamă de vinuri premium, din care se remarcă un cupaj de Rară Neagră și Fetească Neagră. Vinul, care merge perfect cu fripturile din carne roșie, te îmbie cu aromele sale puternice de rodie și vișină coaptă.

Cupajul de Pinot Gris și Chardonnay, un vin medaliat, e indicat pentru zilele în care vrei să te răcorești. Un vin cu o aciditate moderată, care se remarcă prin gustul prelung.

Cu gama Taraboste, Château Vartely aduce un omagiu înaintașilor, care merită recunoștință pentru eforturile de a perpetua tradițiile viticulturii moldave. Sergiu Nedelea și Victoria Roșca s-au delectat cu Pinot Noir și cu Tribut Cabernet Sauvignon 2016, cel mai premiat vin al cramei. Doar 7.156 de sticle au fost scoase pe piață, ceea ce spune totul despre prețiozitatea acestui vin.

Vin nobil și turism de calitate 

Vinăria deține un complex turistic încă din anul 2008, deschis cu scopul de a prelungi șederea pasionaților de vin, liniște și povești păstrate din bătrâni. Vizitatorii pot degusta vinurile cramei într-una dintre cele două săli de degustare de aici și pot lua masa la restaurantul complexului. Dacă plănuiesc să rămână peste noapte, pot închiria una dintre cele trei vile turistice, care dispun de locuri de cazare pentru 40 de turiști.

Vilele turistice, ce au fost construite conform tradițiilor din Nordul, Centrul și Sudul Moldovei, sunt gata să găzduiască vizitatorii în 8 camere standard, 4 apartamente VIP și 2 camere mansardă, oferind o atmosferă relaxantă şi confortabilă. La dorință: saună, zaruri, biliard, șemineu și, desigur un teren de joacă pentru copii”, se arată pe site-ul complexului turistic.

Vizita la Château Vartely nu poate fi de scurtă durată. Odată ce ajungi aici, singura ta grijă va fi să-ți eliberezi agenda pentru tot restul săptămânii. Sergiu Nedelea a dezvăluit că aceasta a fost prima destinație vitivinicolă din Republica Moldova pe care a vizitat-o și a rămas și azi cu amintirea acelor zile petrecute aici.

Călătoria noastră în patria vinului continuă, așa că rămâneți alături de Wine Trips România pentru a descoperi și alte locuri de vis din Republica Moldova!

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni