Avertismentul cercetătoarei Sarah Gilbert legat de Covid-19: „Nu ne putem permite încă o situație ca aceasta”

Avertismentul cercetătoarei Sarah Gilbert legat de Covid-19: Nu ne putem permite încă o situație ca aceasta
Dame Sarah Gilbert a făcut parte din echipa care a dezvoltat vaccinul anti-Covid Oxford-AstraZeneca. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 06 Decembrie 2021
Data actualizare: 06 Decembrie 2021
Pandemia de Covid-19 ar putea deveni o dramă cu repetiție dacă omenirea nu ia măsuri urgente pentru a preveni răspândirea altor virusuri periculoase. Cercetătoarea Sarah Gilbert, unul dintre creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca, susține că următoarele pandemii ar putea fi mult mai letale.

Prof. Sarah Gilbert susține că omenirea trebuie să-și unească eforturile pentru a preveni pierderea progreselor înregistrate în eradicarea unui virus mortal cum este SARS-CoV-2. Cercetătoarea, care a făcut parte din echipa de experți care a realizat vaccinul anti-Covid Oxford-AstraZeneca, spune că în viitor ne-am putea confrunta cu pandemii mult mai grele decât cea din prezent.

Aceasta nu va fi ultima dată când un virus ne amenință viețile și mijloacele de existență. Adevărul este că următorul ar putea fi mai rău. Ar putea fi mai contagios, sau mai letal, sau ambele”, a spus cercetătoarea în cadrul Richard Dimbleby Lecture, de la BBC.

Sarah Gilbert este expert în vaccinuri și profesor de epidemiologie-vaccinologie la Universitatea Oxford din Marea Britanie. Ea crede că cercetarea științifică, lumea medicală și populația globului au făcut eforturi mari pentru a împiedica răspândirea infecției și că ar fi păcat ca aceste rezultate să se piardă acum. 

Sarah Gilbert, care a primit titlul onorific Dame (pentru bărbați există Sir), averizează că pregătirea pentru viitoarele pandemii depinde de viteza cu care economiile își revin după Covid-19. 

Nu putem permite o situație ca aceea prin care am trecut cu toții și apoi să descoperim că pierderile economice enorme pe care le-am suferit înseamnă că încă nu există finanțare pentru pregătirea pentru pandemie”, a mai spus cercetătoare.

Ce știm până acum despre varianta Omicron 

În ceea ce privește varianta Omicron, cercetătoarea britanică a explicat că proteina Spike a acesteia conține mai multe mutații care cresc șansele de transmitere a virusului. Cu toate acestea, cercetătorii încă nu pot susține clar dacă vaccinurile din prezent ne pot asigura protecție ridicată în fața noii tulpini.

Până vom ști mai mult, trebuie să fim precauți și să facem ce putem să încetinim răspândirea acestei noi tulpini”, a spus Dame Sarah Gilbert.

Fotografii: Getty Images/Shutterstock

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!