• PRO TV
  • (P) Cele mai cunoscute tipuri de piele naturală

(P) Cele mai cunoscute tipuri de piele naturală

(P) Cele mai cunoscute tipuri de piele naturală

În trecut, oamenii își confecționau singuri hainele și obiectele din piele, însă, în prezent, doar producătorii și designerii se mai ocupă cu prelucrarea acestui material de lux. Pielea naturală este rezistentă, arată bine și poate ține o veșnicie, dacă este prelucrată corect și tratată cu substanțele potrivite. 

Dacă nu ai purtat până acum piese vestimentare sau accesorii din piele naturală, este important să știi că există mai multe tipuri de piele, iar fiecare necesită o îngrijire specială.

Box

În general, pielea de tip box este foarte fină și netedă și este folosită pentru confecționarea genților de damă. Boxul este destul de sensibil la manipulare, așa că se poate zgâria foarte repede, iar urmele pot fi destul de vizibile. Fiind extrem de fină, la această piele se poate recunoaște ușor desenul natural al pieilor de bovine, deoarece procesul prin care aceasta este obținută îi permite să-și păstreze aspectul granular. 

Velur

Velurul este, de fapt, pielea întoarsă, iar acest material este folosit, adesea, pentru confecționarea ghetelor de damă, a poșetelor sau a trenciurilor. Pentru a avea un aspect fin, ca de catifea, pielea se șlefuiește intens, înainte de a ajunge obiecte vestimentare în garderoba femeilor sau a bărbaților. Pielea naturală întoarsă, de la bovinele tinere, este cea mai de calitate, având un strat texturat pe ambele fețe. Cel mai scump tip de velur este cel provenit de la viței, însă, acest tip de piele poate fi obtinut și de la ovine sau cabaline, cu o prelucrare diferită. Velurul este destul de dificil de întreținut, deoarece, se pătează ușor. De asemenea, articolele din piele întoarsă au o durabilitate mai mică decât un articol dintr-o piele naturală normală. De exemplu, o pereche de botine din piele întoarsă nu este la fel de rezistentă ca o pereche de ghete de damă, din piele naturală.

Pielea naturală cu imprimeu

În această categorie intră modelele de piele exotică: de la pielea de reptile- șerpi, șopârle, crocodili-, până la cea de feline sau zebre. Acestea sunt folosite datorită aspectul lor special, oferit de desenul natural al pielii sau de modelele de solzi. De asemenea, pielea cu imprimeu are deja o culoare plăcută, prezentă în mod natural, așa că nu are nevoie de vopsiri sau tratamente cu diverse substanțe. 

Cordovan

Acest model de piele este mai scump decât celelalte, fiindcă procesul de prelucrare este unul mult mai dificil, mai lung și necesită o mare atenție la detalii. De obicei, cizmele sau ghetele realizate din cordovan ies în evidență mult mai repede, deoarece pielea are un aspect aparte. În plus, pielea cordovan este bogată în grăsimi naturale, ceea ce o face deosebit de rezistentă la apă. 

Palmelatto/Saffiano

Modelele Saffiano și Palmelatto sunt obținute din piele de vițel, prin ștanțare. Procedura se realizează cu ajutorul unei mașini speciale de presare și vopsire în profunzime cu pigmenți vegetali, iar rezultatul este un model cu linii încrucișate (în cazul Saffiano) și particule rotunjite (în cazul Palmellato). Aceste tipuri de piele sunt rezistente la zgârieturi, la pete și apă, se curăță ușor și sunt folosite la fabricarea produselor de lux.

Șevroul 

Șevroul este un tip de piele foarte fină, care se utilizează, de obicei, la crearea mănușilor. Această piele, obținută de la caprine, are o textură destul de elastică, așa că după alungire, revine la forma inițială.

Ruga

Acest tip de piele are un aspect fin, semi-mat, și este folosită, cel mai des, pentru fabricarea genților luxury, cu forme simple și elegante. În general, pielea de tip ruga se folosește pentru gențile bine structurate ca formă, deoarece este simplu de modelat. În plus, este rezistentă la transferurile de culoare, datorită proceselor prin care este prelucrată și obținută. 

Așadar, acestea sunt principalele tipuri de piele naturală, pe care producătorii și designerii le folosesc pentru a confecționa diferite modele de încălțăminte, genți, mănuși și alte accesorii.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni