(P) De ce este ideal să folosim fungicide asupra recoltelor afectate de boli!

(P) De ce este ideal să folosim fungicide asupra recoltelor afectate de boli!
Autor: Maria Rusu
Data publicarii: 28 Septembrie 2020
Data actualizare: 28 Septembrie 2020
Agricultura este o meserie grea, o practică pe care nu oricine are nervii să o pună în practică. Necesită din start multă dedicare și muncă fizică în mod constant, asta în cazul în care se doresc rezultate promițătoare.

Pentru agricultorii veterani care au în grijă sute sau chiar mii de hectare de teren, îngrijirea recoltelor este mai mult decât substanțială: este imperios necesară deoarece aceștia din agricultură își câștigă existența, deci nu își permit pierderi. Iar bolile plantelor sunt o problemă veșnică încă de când a apărut agricultura în societate (adică de acum mii de ani), deoarece acestea atacă integritatea plantelor până la moartea completă a acestora (un scenariu sumbru, pe care orice agricultor încearcă din răsputeri să îl evite).

Care este soluția? Fungicide profesionale de la producători renumiți sau de încredere!

Cu ajutorul fungicidelor, se pot ține la distanță bolile plantelor, deoarece ele gestionează eficient această problemă. Fungicidele au rolul de a controla acțiunea virusurilor și bacteriilor care atacă plantele și de a le elimina în mod eficient. Un fungicid profesional are efecte vizibile încă de la prima utilizare, cam atât de eficiente s-au dovedit a fi aceste produse, care au ajuns să fie un real ajutor în cazul agricultorilor care doresc să își țină recoltele departe de boli.

Când este recomandată utilizarea fungicidelor?

Fungicidele pot fi aplicate fără grijă chiar înainte de apariția bolilor (pentru că majoritatea tipurilor de fungicide așa se aplică, ca metodă de prevenție eficientă cu rezultate dovedite) sau la apariția primelor simptome de boală, fără să mai amânați o secundă intervenția asupra recoltelor afectate! În caz contrar, bolile avansează (și fac asta extrem de rapid) și rezultatele se pot diminua. Fungicidele se pot folosi de la primele semne de probleme, atunci când plantele încă mai pot fi salvate, deoarece dacă lăsați bolile plantelor să avanseze, atunci recoltele se pot compromite total, caz în care se vor resimți pierderi materiale și financiare semnificative, pe care nu le veți mai putea recupera vreodată. De asemenea, este bine să aveți la cunoștință faptul că puține fungicide la număr mai sunt eficiente contra agenților patogeni după ce aceștia deja au atacat o planta. Asadar, mergeți întotdeauna pe premisa ‘’mai bine să preveniți decât să tratați’’.

Sunt sigure aceste produse pentru integritatea plantelor?

Răspunsul la această întrebare este da! Fungicidele nu afectează sub nici o formă țesutul plantelor, deci pot fi folosite cu grijă asupra oricărui tip de recoltă. Importanța folosirii fungicidelor nu mai poate fi contestată de către nimeni – astăzi, clima este extrem de diferită și mereu în schimbare și boli noi și-au făcut apariția, ce pun în pericol viața plantelor agricole.  Aceste situații au dus la apariția unor ‘’soluții’’ de contraatac pe măsură.

De unde să achiziționați fungicide de calitate?

De la orice producător renumit sau de încredere! Există multe exemple pe piață, trebuie doar să alegeți opțiunea cea mai apropiată sau avantajoasă. Puteți opta și pentru magazine online, pentru că acestea vă oferă și soluția livrărilor la domiciliu, salvându-vă astfel timp și energie prețioasă, două elemente pe care le puteți aloca altor activități mai prioritare (familie, prieteni, hobby-uri, mișcare în aer liber și așa mai departe).

De câte tipuri sunt fungicidele?

Fungicidele sunt de două feluri, și anume: de contact și sistemice. Între cele două există o diferență vizibilă, deoarece:

  1. Fungicidele de contact sunt cele care, atât timp cât acoperă suprafața plantei, țin departe bolile și dăunătorii și oferă o protecție de contact pe parcursul a 7 până la 14 zile. De asemenea, acestea sunt complet inutile după ce s-a instalat boala.
  2. Fungicidele sistemice sunt cele care acționează de la interior către exterior. Acestea blocheaza dezvoltarea bolii eficient, în special dacă se acționează în faza incipientă (de la apariția primelor simptome de boală).

De ce este ideal să folosim fungicide asupra recoltelor afectate de boli?

Agricultura pe care noi toți o cunoaștem în prezent este extrem de diferită față de cea care era acum mii de ani. Astăzi ne confruntăm cu apariția unor serii de virusuri și bacterii extrem de numeroase, care dezvoltă tulpini din ce în ce mai rezistente, cazuri în care oamenii de știință trebuie să vină cu soluții practice pe măsură. De aceea există foarte multe tipuri diferite de fungicide, pentru a acoperi un spectru larg de probleme de natură fitopatologică. Așadar, dacă doriți să porniți pe acest drum, asiogurați-vă că acest domeniu chiar este pentru voi. Iar în cazul în care deja sunteți veterani în domeniu, fiți deschiși către noutate, deoarece nu se știe niciodată ce rezervă ziua de mâine.

Cum se alege eficient un fungicid?

Pentru a alege eficient un fungicid, trebuie mai întâi să sesizați tipul de boală care vă atacă plantele: rugină, mană, putregai, mucegai și așa mai departe și să țineți cont de tipul recoltelor (roșii, castraveți, cartofi etc).

Ajută sau nu lectura de specialitate?

În domeniul agriculturii, lectura de specialitate întotdeauna va ajuta, chiar dacă aveți deja o experiență vastă în acest domeniu. Cu ajutorul acesteia puteți ține pasul cu era modernă, în care pot apărea oricând ‘’dușmani’’ noi ai plantelor.

Agricultura este un domeniu destul de greu de activitate, dar în același timp putem spune că este nemuritoare, deoarece noi, oamenii, mereu vom avea nevoie de hrană pentru a supraviețuii, deci metodele de procurare a acesteia vor fi mereu un punct de interes pentru orice societate, dar și pentru fiecare individ în parte. Și, mai mult decât atât, oferă o satisfacție sufletească imensă, care nu poate fi egalată de nimic altceva.
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies