(P) Soluţii moderne de încălzire: Ce funcţii au cele mai bune centrale termice

(P) Soluţii moderne de încălzire: Ce funcţii au cele mai bune centrale termice
Data publicarii: 02 August 2021
Data actualizare: 02 August 2021
Centralele termice sunt echipamente utilizate de mulți ani pe scară largă, având rolul de a furniza apă caldă și energie termică, în interiorul unei case, unui apartament și chiar a unui imobil întreg. Pentru că a trecut deja multă vreme de când sunt folosite, producătorii au avut la dispoziție suficient timp pentru a aduce o serie de îmbunătățiri centralelor termice.

Astfel, putem vorbi în prezent de centrale moderne și eficiente, cu o serie de funcții care le fac în continuare o alternativă mai bună la sistemele centralizate de furnizare a energiei termice.

În cele ce urmează, vom face o scurtă prezentare a principalelor funcții pe care le au cele mai bune centrale termice de pe piață.

Funcția Auto

Datorită acestei funcții, utilizatorul nu mai trebuie să facă nici un fel de setări la centrală, aceasta fiind capabilă să se regleze singură și să aleagă modul de funcționare cel mai potrivit. Cu ajutorul senzorilor, centrala detectează și cele mai mici fluctuații de temperatură și se autoreglează prin intermediul unui termostat. Astfel, dispozitivul furnizează căldură doar când temperatura scade sub un anumit prag și se oprește atunci când este atins pragul respectiv. În acest mod, se reduce semnificativ consumul de gaz, energie electrică și apă, iar asta înseamnă costuri mai mici.

Centralele Ariston Clas One dispun de o astfel de funcție, iar feedback-ul primit de la clienți este unul foarte bun.

Funcția Confort

În cazul centralelor obișnuite, este necesar să treacă un interval de timp între momentul deschiderii robinetului de apă caldă și momentul la care apa ajunge la temperatura dorită. În funcție de tipul centralei, așteptarea poate dura și câteva minute timp în care apa se irosește. Prin urmare, pe lângă disconfortul creat de timpul de așteptare, acest neajuns ajunge să se reflecte și în costul facturii la apă, pentru că generează un consum mai mare.

Centralele dotate cu funcția Confort elimină acest inconvenient, furnizând apă caldă imediat, pentru cel puțin 30 de minute, după ultima utilizare. Există și modul Confort Plus, care permite furnizarea de apă fierbinte la doar 5 secunde după deschiderea robinetului.

Programarea de la distanță

Tehnologia smart nu putea fi trecută cu vederea de producătorii de centrale termice, așa că aceștia s-au grăbit să o implementeze și în acest domeniu. O centrală smart poate fi controlată și programată de la distanță prin intermediul unei aplicații instalate pe telefonul utilizatorului. Centrala se conectează la rețeaua wi-fi a locuinței, ceea ce permite accesarea panoului de control prin aplicație, chiar și de la mii de kilometri distanță. 

În acest mod, centrala poate fi programată să pornească la o anumită oră, pentru a fi deja creat confortul termic atunci când utilizatorul ajunge acasă. De asemenea, aceasta poate să fie și oprită de la distanță dacă ai uitat să faci asta când ai plecat de acasă sau dacă a trebuit să o lași pornită până când copiii pleacă la școală. În același mod, se poate seta din telefon și temperatura dorită.

Oprirea automată în lipsa gazului

Această funcție protejează împotriva evenimentelor nedorite ce pot apărea în urma unor probleme cu furnizarea gazului. În acest scop, centralele moderne sunt dotate cu un electrod de ionizare, care oprește automat dispozitivul atunci când senzorii sesizează  o astfel de problemă. În eventualitatea în care pot apărea scurgeri de gaz, această funcție  taie și alimentarea cu energie electrică, evitând astfel producerea unor scântei ce ar putea genera o explozie.

Acestea sunt doar câteva dintre funcțiile cele mai importante ale unei centrale termice, însă producătorii sunt într-o permanentă competiție pentru a crea noi facilități care să fie și mai atractive pentru clienți.

Prin urmare, dacă urmează să îți schimbi centrala sau vrei să-ți montezi un astfel de echipament, interesează-te dacă modelul ales dispune de funcțiile enumerate mai sus.  

Foto: Freepik.comVIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!