Cum putem face economie la curent. Un specialist ne învață câteva trucuri

În ultimele săptămâni, românii care au depășit plafonul de consum s-au trezit cu facturi astronomice la energie. Ciprian Cherciu, jurnalist specializat în energie, ne învață câteva trucuri pentru a face economie la curent.

“Până acum nu prea știam ce e ăla KWh sau cât costă. Plăteam factura la energie, costa 100 de lei pe lună să spunem și cam atât. În schimb acum s-ar putea să fie destul de costisitor dacă uităm niște aparate în priză sau dacă folosim prea mult unele aparate”, a spus specialistul în energie în cadrul emisiunii Vorbește lumea.

Ciprian Cherciu a explicat cum putem verifica consumul instant al unui dispozitiv din casă cu ajutorul unei prize inteligente. 

“Nu se discută de multe ori, dar luminozitatea influențează consumul de energie al televizorului. În cazul în care avem luminozitate maximă, consumul este în jur de 72 de wați. Dacă ar fi să reducem la jumătate luminozitatea, consumul este 46 sau 47 de wați”, a spus specialistul în energie.

El a dat și exemplul unui router, care stă non-stop pornit: “Noaptea noi nu stăm pe internet, ci dormim. Și atunci nu ar avea nicio logică să-l lăsăm în priză. Ca să nu-l scoatem din priză în fiecare noapte, putem să folosim o priză smart cu timer, care poate fi programată”.

“În medie, o casă în România consumă în jur de 300 de KWh, pe lună. Iar noi la un simplu calcul reușim să facem o economie de vreo 30 KWh fără un efort foarte mare. Și atunci asta înseamnă o economie de cel puțin 10% energetic vorbind, dar financiar s-ar putea să fie chiar 50% din factură”, a mai spus specialistul.

Puteți afla mai multe informații de la Ciprian Cherciu AICI

Mai multe în materialul VIDEO de mai sus

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni