• PRO TV
  • O cladire din Romania, in topul celor 7 minuni arhitecturale necunoscute ale lumii

O cladire din Romania, in topul celor 7 minuni arhitecturale necunoscute ale lumii

O cladire din Romania, in topul celor 7 minuni arhitecturale necunoscute ale lumii

Palatul Parlamentului, „cea grea si costisitoare cladire administrativa din lume”, se numara printre cele sapte minuni arhitecturale necunoscute, intr-un top realizat de bbc.com.

Palatul Parlamentului este cu adevarat „o minune necunoscuta”, se arata pe site-ul bbc.com. Construita de dictatorul Nicolae Ceausescu, „cladirea este atat de mare incat este dificil sa faci o fotografie care sa o arate la o scala justa”, a povestit Quora Jann Hoke, un avocat care a lucrat in Palatul Parlamentului la mijlocul anilor 1990.

Potrivit worldrecordacademy.com, Palatul Parlamentului este cea mai mare cladire administrativa civila din lume (cea mai mare cladire administrativa din lume cu scop militar este Pentagonul, in SUA).


Sursa FOTO: Mediafax 

Construita in 1984, cladirea in stil neoclasic are 12 etaje (cu opt etaje suplimentare in subteran), insumand 3.100 de camere, in 330.000 de metri patrati. Proiectul a costat 3,3 miliarde de euro, dar costurile, de fapt, au fost mult mai mari, bucurestenii pierzand si o parte din oras, relateaza mediafax.ro. Pentru a fi construit Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucurestiului a fost distrus, inclusiv multe dintre cartierele sale istorice, peste 30 de biserici si sinagogi si aproximativ 30.000 de locuinte.

Covoarele cu modele de la nivelul principal, care se intind pe sute de metri pe coridoarele spatioase, au fost tesute in interiorul cladirii, in timpul constructiei”, a mai spus Hoke. „Sa fie tesute in afara si sa fie aduse inauntru nu a fost posibil avand in vedere dimensiunea lor”, a adaugat acesta.

Din topul celor sapte minuni arhitecturale necunoscute realizat de BBC face parte si Marea Moschee din Djené, in statul african Mali. Construita in 1907, aceasta este cea mai mare cladire din argila din lume. In 1988 a fost inclusa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sursa: mediafax.ro

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni