• PRO TV
  • (P) Cum putem preveni și ameliora surmenajul intelectual?

(P) Cum putem preveni și ameliora surmenajul intelectual?

(P) Cum putem preveni și ameliora surmenajul intelectual?

Ritmul alert al vieții cotidiene, sarcinile de la serviciu, dar și viața de familie sunt activități care te pot conduce cu ușurință la stres și uzură fizică, dar și intelectuală.

În lipsa unor perioade de adecvate odihnă, perseverența în efort și consum de energie poate să se transforme foarte ușor în surmenaj și, ulterior, în epuizare.

Termenul englezesc pentru acest fenomen este burnout și a devenit viral în ultimii ani, pentru că tot mai mulți oameni ajung să se confrunte cu el și să nu știu cum să-l gestioneze. 

Atunci când ajungi într-o astfel de situație și nu iei măsuri pentru a o îmbunătăți, ea poate să degenereze și să provoace urmări grave, precum incapacitatea de a te concentra asupra unor activități simple, dar și lipsa totală de motivație pentru a face ceva.

Așadar, stresul conduce la surmenaj, care poate să se transforme în epuizare. Ce poți face pentru a preveni sau ameliora aceste stări?

Cum previi surmenajul?

Efortul fizic și intelectual este necesar pentru a te putea bucura de un trai bun și de relații sănătoase cu cei din jur. Este nevoie să muncim, să avem o rutină și să interacționăm cu ceilalți.

Totuși, totul trebuie făcut prin păstrarea unui echilibru. Munca dusă la extrem, dublată și de lipsa unui program de odihnă bine pus la punct, poate duce la un nivel extrem de ridicat de stres. În aceste condiții, este foarte dificil să te odihnești corect, iar alte funcții ale organismului sunt afectate.

Ritmul cardiac este tulburat, devii foarte vulnerabil din punct de vedere emoțional și riști ca relațiile cu cei din jur să fie afectate din cauza irascibilității și a incapacității de a arăta empatie sau interes pentru ce ți se comunică. 

Astfel, o primă măsură pe care o poți lua pentru a evita surmenajul este aceea de a te asigura că te odihnești corect și nu sacrifici importantele ore de odihnă pentru a depune și mai mult efort.

De asemenea, surmenajul are capacitatea de a slăbi sistemul imunitar și de a te predispune la multe boli grave. Munca trebuie echilibrată foarte bine cu perioade de repaus, pentru a-ți ajuta creierul să se relaxeze și să nu intre într-o stare de uzură.

Specialiștii recomandă desfășurarea celor mai dificile activități pe parcursul dimineții și în zilele de la mijlocul săptămânii. Nu este recomandat să desfășori activități foarte stresante imediat după concediu sau după zilele de weekend, pentru că vei supune creierul unui șoc foarte brusc.

De asemenea, pentru a evita surmenajul, este foarte important regimul alimentar. Încearcă să eviți cofeina, pentru că te poate face să nu te odihnești corect și pune accent pe alimente bogate în fier, magneziu, vitaminele B, C și E, dar consumă și multe fibre. 

Alte moduri prin care poți să-ți ajuți fizicul și psihicul să nu intre în faza de surmenaj constă în concentrarea pe hobby-uri. De asemenea, este foarte indicat să faci mișcare, fie că alergi în aer liber, fie că mergi la sala de fitness.

Orice activitate fizică este foarte utilă pentru detensionarea sistemului nervos și te poate ajuta să eviți epuizarea. Pe lângă măsurile pe care le poți lua din punct de vedere al programului și activităților cotidiene, poți recurge și la suplimente alimentare care au rolul de a susține echilibrul organismului. Dacă vrei să încerci astfel de variante, poți apela la produsele de pe https://www.health-shop.com/ro/cognoceuticals

Ce faci ca să ameliorezi surmenajul intelectual?

Dacă te afli în situația de a nu mai putea preveni surmenajul și de a trebui să-l înfrunți, trebuie să știi că soluțiile nu sunt deloc puține.

Ai posibilitatea psihoterapiei, iar un terapeut bun te va sprijini în încercarea ta de a-ți echilibra programul și de a găsi soluțiile potrivite, în așa fel încât să reușești să împaci toate nevoile pe care le ai.

O altă soluție pe care este necesar să o aplici este aceea de a lua o pauză de la activitățile rutiniere și de a te odihni pentru o vreme. Astfel, concediul devine o oportunitate excelentă, pentru că îți acordă atât un repaus, cât și timp pentru a-ți reorganiza programul. 

Surmenajul intelectual este o problemă foarte gravă care trebuie prevenită pe cât de mult posibil. Totuși, dacă ai ajuns în situația de a fi epuizat, trebuie să știi că există soluții și că trebuie să te înarmezi cu ambiție și răbdare pentru a-ți pune pe picioare rutina. 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni