• PRO TV
  • Întărirea imunității la adulți: Cele mai bune vitamine, cu efect rapid

Întărirea imunității la adulți: Cele mai bune vitamine, cu efect rapid

Întărirea imunității la adulți: Cele mai bune vitamine, cu efect rapid

Sistemul imunitar are un rol vital pentru funcționarea în parametrii normali ai organismului, protejând organismul de bacterii, virusuri și modificări celulare care ar putea duce la apariția unor afecțiuni. Pentru întărirea imunității adulți trebuie îndeplinite o serie de condiţii, precum: greutate normală, viaţă activă, mişcare în aer liber, odihnă suficientă pentru echilibrul sistemului nervos, dietă bogată în vitamine, săruri minerale, aminoacizi, grăsimi nesaturate esenţiale etc... 

Pe de altă parte, sistemul imunitar funcționează într-un echilibru foarte delicat, iar nutriția corectă servește o funcție critică în menținerea celulelor sănătoase care mențin o barieră protectoare între corpul nostru și invadatorii potențial toxici. Lipsa sau furnizarea insuficientă a anumitor substanţe nutritive (proteine, aminoacizi, zinc, seleniu, magneziu, calciu, vitaminele C, D, E şi vitaminele din grupul B) fragilizează întreg sistemul imunitar, care expus unor solicitări agresive sau prelungite, nu va mai putea funcţiona în coordonate normale. 

Cele mai bune vitamine, cu efect rapid


Există o interrelație fundamentală între dietă, statutul nutrițional și sistemul imunitar. Cercetările arată că atunci când organismul are o nutriție optimă, inițiază un răspuns eficient împotriva agenților patogeni și are mai mult succes în combaterea oricărei inflamații cronice.

Construirea unui sistem imunitar puternic se face prin menținerea unor obiceiuri alimentare sănătoase în timp. Cu cât alegi în mod regulat o dietă bogată în vitamine, cu atât este mai probabil să îți întărești sistemul imunitar pe termen lung. Dieta sănătoasă este cheia pentru întărirea imunității adulți. Acest lucru înseamnă să te asiguri că mănânci o mulțime de legume, fructe, leguminoase, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase. Pe de altă parte, există vitamine care îi pot da un impuls sistemului imunitar, mai ales în perioadele de stres, de efort fizic şi intelectual intens sau când organismul este supus schimbărilor de temperatură sau expus riscului unor infecţii.

● Vitamina C

Una dintre primele vitamine la care se gândesc majoritatea oamenilor, când vine vorba de sănătate și întărirea imunității adulți este vitamina C. Această vitamină solubilă în apă este cunoscută pentru capacitatea sa de a îndepărta boala și poate ajuta la scurtarea duratei răcelilor odată contractate. Este un antioxidant puternic, poate lupta împotriva radicalilor liberi, care pot preveni sau întârzia anumite tipuri de cancer, boli de inimă și îmbătrânire. Suplimentarea cu vitamina C poate ajuta, de asemenea, la prevenirea și tratarea infecțiilor respiratorii. Deoarece oamenii nu pot produce vitamina C și nu este stocată în organism, aceasta trebuie să fie completată în mod constant.

Alimente cu vitamina C - Vitamina C se află în atât de multe alimente încât majoritatea oamenilor nu trebuie să ia un supliment de vitamina C decât la sfatul medicului. Portocalele sunt pline de acest nutrient, la fel ca și fructele tropicale precum kiwi, guava, papaya și lychee și fructele non-citrice, cum ar fi prunele, cireșele, căpșunile, coacăzele. Legumele care sunt rezervoare bune de vitamina C includ alegeri crucifere precum varza de Bruxelles și broccoli, precum și spanacul, ardeii și varza kale. Măceșele, pătrunjelul și cimbrul oferă, de asemenea, doze abundente.

● Vitamina D

Cercetările arată că vitamina D ne poate proteja de răceală și gripă, ambele fiind agresive în lunile mai reci. În plus, studiile au descoperit, de asemenea, că peste 80% dintre pacienții cu COVID-19 au deficit de vitamina D. Mai mult de 90% din vitamina D necesară se dobândește din expunerea pielii noastre la soare.

Alimente cu vitamina D - Peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele, heringul și macroul, apoi carnea roșie, ficatul și gălbenușurile de ou sunt toate surse excelente de vitamina D. Dar, deoarece nu este ușor să obții suficientă vitamina D în timpul iernii, suplimentarea este adesea recomandată.

● Vitamina E

La fel ca vitamina C, vitamina E poate fi un antioxidant puternic care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Această vitamină importantă - parte din aproape 200 de reacții biochimice din corp - este critică pentru întărirea imunității adulți..

Alimente cu vitamina E - Pentru a obține vitamina E, gândește-te la alimente vegetale bogate în grăsimi, cum ar fi migdalele, arahidele și untul de arahide, semințele de floarea soarelui, uleiuri precum floarea-soarelui, șofrănelul și uleiul de soia.

● Vitamina B6

Vitamina B6 este vitală pentru susținerea reacțiilor biochimice în sistemul imunitar. În afară a acționa pentru întărirea imunității adulți, unul dintre rolurile sale majore este producerea de celule albe din sânge și celule T. Acestea sunt celulele din corp care răspund de lupta împotriva invadatorilor, cum ar fi virusurile și bacteriile.

Alimente cu vitamina B6 - Carnea de porc și păsările de curte crescute în patrimoniu și pășune oferă multă vitamina B6. Tonul și somonul sunt, de asemenea, opțiuni bune. Sursele de plante includ arahide, soia, năut, verdeață cu frunze, ovăz și banane.

● Zinc

Zincul este un micronutrient care poate ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor invadatoare.

Alimente cu Zinc - Zincul este răspândit în stridii, crab, homar, carne de vită, năut, caju și fasole. Poate fi greu pentru întărirea imunității adulți să obții suficient pentru un impuls de imunitate numai prin dietă atunci când ești bolnav. În astfel de cazuri, suplimentarea sub formă de capsule, tablete sau pastile poate fi o idee bună.

● Seleniu

Acest antioxidant mai puțin cunoscut este esențial pentru întărirea imunității adulți. Persoanele care sunt deficitare la acest oligoelement pot avea mai puțină protecție împotriva bacteriilor, virușilor și chiar a cancerului. Pe de altă parte, studiile arată că nivelurile crescute de seleniu din sânge sunt asociate cu răspuns imun îmbunătățit la gripă.

Alimente cu Seleniu - Nucile de Brazilia sunt una dintre cele mai bune surse de seleniu, dar poți obține, de asemenea, acest nutrient în doze sănătoase prin ton, halibut, șuncă, curcan și brânză de vaci.

O dietă adecvată este fundamentală pentru susținerea sistemului imunitar, însa există anumite perioade când acesta are nevoie de sprijin suplimentar pentru a funcționa. Mai mult, suplimentele sunt mai bune decât nimic dacă ești o persoană cu un deficit de nutrienți iar alimentele naturale nu sunt suficiente. 

 

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni