• PRO TV
  • Jocuri periculoase cu uraniu si educatie la nivel inalt, duminica, la "Romania, te iubesc", de la ora 18:00

Jocuri periculoase cu uraniu si educatie la nivel inalt, duminica, la "Romania, te iubesc", de la ora 18:00

Jocuri periculoase cu uraniu si educatie la nivel inalt, duminica, la "Romania, te iubesc", de la ora 18:00

Duminica aceasta, de la ora 18:00, Romania te iubesc! prezinta o ancheta eveniment realizata de Cosmin Savu, corespondent special Stirile PRO TV, despre Compania Nationala a Uraniului, adusa in colaps financiar. Anca Nastasi, corespondent special Stirile PRO TV, le va arata telespectatorilor cum se desfasoara educatia in scolile profesionale ce au parte de dotari ultra-moderne si tehnologii de ultima generatie.

Cosmin a mers pe urmele anchetei si a descoperit lucruri uimitoare, atat pe hartie, cat si in teren. Romania ar fi putut ocupa un loc de frunte pe plan international la capitolul industrie energetica, insa resursele importante de uraniu au fost tratate cu respectul tipic romanesc. 

“Independenta energetica este dorinta si necesitatea oricarui stat sanatos. Din pionieri ai energiei atomice, posesori ai unor zacaminte de uraniu demne de invidiat, am ajuns sa ne batem joc de o resursa care ne-ar fi putut asigura un loc important in Europa si in lume. Duminica, la “Romania te iubesc”, intr-o ancheta eveniment facem o analiza a modului in care o societate strategica, Compania Nationala a Uraniului, a fost impinsa in pragul colapsului. Credeti sau nu, din Romania dispar chiar fabrici de prelucrare a uraniului. Investitii de zeci de milioane de dolari nu se mai regasesc in teren, iar acesta pare doar varful icebergului. Statul roman a fost prejudiciat cu nesimtire de grupuri de afaceri si politicieni care isi pun avantajele proprii in fata interesului national.”, a declarat Cosmin. 

Anca Nastasi a mers in scolile profesionale pentru a vedea cum se desfasoara educatia acolo si a descoperit ca firmele cu capital strain s-au unit in asociatii si cu ajutor de la ambasadele germane si franceze au facut presiuni la Ministerul Educatiei Nationale, reusind sa infiinteze scoli profesionale de 3 ani, care functioneaza dupa model strain. Ei au utilat pe banii lor ateliere de practica in scoala si au adus manuale din Germania si Franta. Copiii invata sa fie strungari, operatori masini cu comanda numerica sau sculeri-matriteri ca in vest: cu roboti industriali, care costa cat o masina de lux, iar in loc de tabla au touch screen urias.

“Peste 400 de mii de tineri nu si-au luat bacul si nu stiu incotro sa o apuce. Nu ii angajeaza nimeni, fiindca, dupa 12 ani de scoala, nu stiu sa faca nimic. Nici cei cu diplome nu au un viitor mai bun, fiindca sistemul romanesc de invatamant nu pregateste oameni pentru nevoile angajatorilor. Disperati ca au deschis aici fabrici si nu au pe cine angaja, investitorii straini au fortat Ministerul Educatiei sa redeschida scolile profesionale, au cumparat ei echipamente, utilaje, au adus ei manuale si curicula pentru scoli tehnice, au ales ei profesori pe spranceana si s-au pus pe treaba. Copii considerati nevolnici, lenesi, loaze, incapabili se transforma sub indrumarea investitorilor privati in oameni seriosi, eficienti si obtin un loc de munca la sfarsitul studiilor. Invata dupa model vest-european ca meseria e bratara de aur si baza pentru o cariera in viata! ”, a declarat Anca.

Telespectatorii vor vedea cum s-au apucat investitorii straini sa faca treaba Ministerului Educatiei, dar si ce actiuni au dus la colapsul unei companii cu mare potential, duminica la Romania, te iubesc!.

Tu cand ai spus ultima data Romania, te iubesc? 

Toate reportajele pot fi urmarite si pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni