• PRO TV
  • Lumea prin ochii copiilor care urmează să-și piardă vederea - jurnal de călătorie

Lumea prin ochii copiilor care urmează să-și piardă vederea - jurnal de călătorie

Lumea prin ochii copiilor care urmează să-și piardă vederea - jurnal de călătorie

Edith Lemay și Sebastien Pelletier, din Canada, au pornit în aventura vieții lor, după ce au aflat că trei dintre copiii lor își vor pierde vederea. De 268 de zile, cei mici descoperă frumusețile lumii, care le vor fi total inaccesibile din cauza afecțiunii care le afectează văzul. Dar vor rămâne cu amintirile.

În martie 2022, Edith, Sebastien și cei patru copii ai lor au pornit într-o călătorie în jurul lumii, din rațiuni întemeiate: urgența de a vedea, poate pentru ultima dată, frumusețile lumii.

Trei dintre copiii lor au fost diagnosticați cu o afecțiune rară, incurabilă și progresivă, care duce la pierderea vederii. După ce s-au împăcat cu acest gând, cei doi soți au decis să-i ducă pe cei mici să vadă cele mai inaccesibile și exotice locuri de pe Pământ. Peste ani, când lumea lor va fi învăluită în întuneric, vor putea spune cu zâmbetul pe buze: „am fost acolo”.

268 de zile în jurul lumii

Familia din Canada a petrecut deja 268 de zile, din cele 365 setate la începutul călătoriei, în locuri exotice din țări precum Thailanda, Cambodgia, Malaezia, Indonezia, Mongolia, Turcia, Tanzania și multe altele. În fiecare dintre ele învață de la localnici tradițiile unice, iau contact cu cultura și oamenii locului, leagă noi prietenii.



Vezi mai multe poze în GALERIA FOTO de mai jos!

În Tanzania, cei șase membri ai familiei au fost cazați la o fermă-crescătorie de banane de lângă Arusha. Edith a povestit pe Facebook cum a fost această experiență pentru familia ei.

Multe banane de mâncat, vaci și capre de hrănit toată ziua... copiii au fost îngeri. Cred că au mâncat banane doar pentru distracția de a hrăni vacile cu coaja lor”, a scris femeia pe pagina de Facebook Le monde plein leurs yeux, care servește drept Jurnal de călătorie.

34 de nopți de cazare fără pretenții, la iurtă

Una dintre cele mai provocatoare experiențe din vacanța lor a fost perioada petrecută în Mongolia, în sânul comunităților băștinașe din stepele centrale. Aici au petrecut 34 de nopți sub cerul liber, cazați în iurte, celebrele corturi din lemn și pâslă specifice popoarelor nomade din Asia Centrală.



Vezi mai multe poze în GALERIA FOTO de mai jos!

Edith mărturisește că experiența a fost benefică familiei sale, deși la început le-a fost greu să se obișnuiască fără apă curentă:

Pe partea de igienă, ne-am adaptat la lipsa apei. După ce am ieșit din deșert, pe măsură ce s-a făcut mai puțin cald, a fost mult mai puțin enervant să nu poți face duș. La fel și cu toaletele, ne-am obișnuit. Poziția ghemuit nu are secrete pentru nucile de cocos, iar mirosul este ceva mai puțin deranjant. 

Când vine vorba de mâncare, dieta mongolă este destul de limitată, constă în principal din carne de oaie fiartă, servită în aluat prăjit, khuushuurs, în aluat cu aburi, găluște sau cu tăiței, în preparat sau supă. Carnea este încă foarte grasă. Pentru mongoli, multă grăsime este sinonimă cu un animal sănătos. Mâncăm foarte puține fructe și legume și nu folosim condimente, deci gustul cărnii este foarte prezent. Adaptarea nu a fost ușoară, mai ales pentru copiii obișnuiți cu o dietă predominant vegetariană”, a scris Edith.

Crăciunul, petrecut în Cambodgia

Familia a anuțat pe Facebook că va lua o pauză de zece zile, pentru a petrece Sărbătorile de iarnă alături de câțiva prieteni. Aflați în Cambodgia, cei doi soți și copiii lor se vor întoarce în luna ianuarie a anului viitor cu noi detalii din călătoria extraordinară pornită în jurul lumii.

Luăm o pauză de la postările de sărbători, dar o să vă povestesc despre Angkor Wat (templu hindus din regiunea Angkor din Cambodgia – n. red.) și prima noastră săptămână în Cambodgia, în ianuarie.

În prezent mă îndrept spre Koh Ta Kiev și Koh Rong Sanloem pentru sărbători cu prietenii. Ne vom opri vreo zece zile să ne odihnim puțin.

Vă dorim sărbători fericite. Vă mulțumim că ați fost alături de noi în această aventură. Entuziasmul și comentariile voastre amabile îmi încălzesc mereu inima”, a mai scris Edith.

Fotografii: Le monde plein leurs

Vezi și VIDEO: Theodor Paleologu: Trebuie să-i integrăm pe ucrainenii care vin în România. Relația cu Ucraina este esențială pentru noi

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni