Un militar rus, judecat pentru crime de război în Ucraina, și-a recunoscut vina: „Am respectat ordinele”

Un militar rus, judecat pentru crime de război în Ucraina, și-a recunoscut vina: Am respectat ordinele
Sergentul Vadim Shishimarin riscă închisoare pe viață. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 20 Mai 2022
Data actualizare: 20 Mai 2022
Un militar rus de 21 de ani, acuzat de crime de război sărvârșite în Ucraina, a pledat vinovat în fața judecătorilor unui tribunal din Kiev. Tânărul a recunoscut că a împușcat în cap un pensionar și i-a cerut iertare soției acestuia.

Sergentul Vadim Shishimarin este primul militar rus judecat pentru uciderea unui civil ucrainean, în timpul războiului pornit de Armata Rusă la 24 februarie 2022. Tânărul soldat a recunoscut că a împușcat în cap, de mai multe ori, un pensionar fără apărare din regiunea Sumy, din nordul țării.

Tânărul, care a fost adus în fața judecătorilor unui tribunal din Kiev, a pledat vinovat și a cerut iertare văduvei bărbatului.

Femeia, care se afla în sala de judecată, în spatele unui geam de sticlă, l-a întrebat de ce i-a ucis soțul. „Îmi pare rău, doar am respectat ordinele”, a replicat militarul. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă aspră: închisoare pe viață într-un penitenciar din Ucraina.

Avocatul ucrainean care s-a oferit să-l reprezinte în instanță a declarat că „în țara noastră, oricine are dreptul de a fi protejat”.

Dacă eu refuz, cum toți l-au refuzat, cum vom merge în Europa, unde drepturile omului sunt, așa cum știm, de mare valoare?”, a spus acesta, conform The Independent.


FOTO: Profimediaimages.ro

Militarul rus acuzat de crime de război ar fi refuzat ordinul

Militarul a dezvăluit în fața judecătorilor că inițial a refuzat să execute ordinul dat de comandantul său. Totuși, el s-a conformat după ce unul dintre ofițeri l-a asigurat că bărbatul de 62 de ani, care vorbea la telefon în acel moment, ar putea dezvălui conaționalilor săi poziția lor pe front. 

Conform rechizitoriului, soldarul rus l-a împușcat pe pensionar în cap, de mai multe ori, cu o mitralieră AK-47, de pe geamul unei mașini furate. Scena s-a petrecut într-un sat din regiunea Sumy pe 28 februarie 2022, în a patra zi de război.

Fotografii: Getty Images/Profimediaimages.ro

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!