Dezvăluirile unei tinere afgane care locuiește în România de șapte ani: „Nimeni nu-i poate controla pe talibani”

Dezvăluirile unei tinere afgane care locuiește în România de șapte ani: Nimeni nu-i poate controla pe talibani
Citeste mai mult despre: Afganistan, Fareshta Basim, talibani,
Autor: Iulian Ioncea
Data publicarii: 18 August 2021
Data actualizare: 11 Decembrie 2021
După aproximativ 20 de ani, talibanii au pus din nou stăpânire pe Afganistan, iar trupele aliate s-au retras din această țară.

Odată cu soldații au încercat să părăsească Afganistanul și locuitorii țării, care nu sunt de acord cu noul regim care va fi instaurat. Mai ales din cauza condițiilor foarte stricte care vor fi impuse!

Fareshta Basim, o tânără afgană în vârstă de 24 de ani, care locuiește în România de aproximativ șapte ani a stat zilele trecute de vorbă cu jurnaliștii de la Libertatea, cărora le-a dezvăluit că nu se va mai întoarce niciodată în țara natală și că un văr care se afla în Afganistan a fost ucis după ce talibanii au pus stăpânire din nou pe țară.

„Îmi este greu să vorbesc de Afganistan. M-am săturat de ce se întâmplă acolo. Am fost în depresie, încă sunt. Mă gândesc la ce se întâmplă acolo. Familia noastră este împotriva talibanilor. Noi mereu am fost mai deschiși la minte. Ieri a murit un văr din Kabul. Talibanii au intrat peste el în casă și l-au împușcat. Părinții mei sunt foarte dezamăgiți. Ei cred că guvernul afgan a vândut țara talibanilor. Nu există un viitor liniștit nici pentru femei, nici pentru bărbați. Femeilor le este teamă să iasă pe stradă fără bărbați lângă ele, ca să nu fie împușcate. Nici cu americanii nu ne simțeam în siguranță. Nimeni nu poate să-i controleze pe talibani. Nu voi mai ajunge niciodată în Afganistan. Mai ales ca femeie, este foarte greu. Talibanii zic că o să lase fetele să meargă la școală, dar nu-i cred”, a spus Fareshta Basim.

Din câte se pare, când vine vorba de femei, talibanii nu au putut să fie înduplecați niciodată, chiar dacă au afirmat că acestea nu vor avea de suferit sub regimul lor. Potrivit Legii Sharia, după care ei vor să conducă țara, femeile nu au dreptul să lucreze și să iasă din case fără ca acestea să fie însoțite de un bărbat, obligându-le practic să poarte tot timpul fața acoperită în public. Mai mult decât atât, nu au voie să se machieze sau să poarte bijuterii, dar nici să râdă în public, să vorbească sau să-i privească pe bărbați în ochi. Dacă încalcă vreuna dintre aceste reguli, femeile sunt aspru bătute! Iar dacă își dau cu ojă pe unghii, le sunt tătaie degetele...

foto: Getty Images

Vezi și: 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies