EXCLUSIV: 20 de poveşti de Crăciun cu vedetele PRO TV: Ovidiu Oanţă şi Crăciunul în Maramureşul copilăriei, după 15 ani

EXCLUSIV: 20 de poveşti de Crăciun cu vedetele PRO TV: Ovidiu Oanţă şi Crăciunul în Maramureşul copilăriei, după 15 ani
Data: 23 Decembrie 2019
Dacă fiecare om ar fi o carte de istorisiri, povestea Crăciunului ar fi unul din capitolele principale. Aşa că noi, sub brad, îţi lăsăm amintirile vedetei tale preferate. Ovidiu Oanţă, corespondentul Ştirilor PROTV, vorbeşte despre Crăciunul considerat poate cel mai frumos din România: cel din Maramureş. 

"Maramureş, plai cu flori” devine în perioada sărbătorilor “Maramureş, colţ de suflet.” Florile colorate se transformă în flori de gheaţă, copiii îşi pun cojoace peste costumele populare şi pleacă la colindat, iar ţinutul pitoresc al României se transformă într-un loc de poveste. Ovidiu Oanţă a copilărit aici, iar anul trecut s-a întors după 15 ani în Maramureşul istoric. Pentru, cum îi place lui să spună, “un Crăciun adevărat.”

Cum se simte Crăciunul în Maramureş

 “Eu am copilărit în Maramureş, în Baia Mare, iar cele mai frumoase Crăciunuri le-am făcut în Maramureşul istoric. Acolo eu simt adevărata sărbătoare românească, e in aer. Acolo cuvintele cheie sunt colindele şi straiele populare. Picii se adună în seara de Ajun şi colindă absolut peste tot, nu există locuinţă pe care să o rateze. Să nu te duci la o casă e cea mai mare jignire, o familie necolindată s-ar simţi dată la o parte. Pe lângă copii, mai pleacă la colindat tinerii, la fetele nemăritate.”


”Bineînteles că atunci când spui Crăciun si Maramureş, nu ai cum să ratezi mâncarea de acolo; de la masă nu lipsesc celebrii cârnaţi afumaţi, şunca, slana, fripturile, pălinca; dacă te aşezi la masa cuiva, te serveşte cu ceva şi tu refuzi, asta e cea mai mare insultă; mănânci până te transformi în urs grizzly;”

Înapoi acasă, pentru un Crăciun autentic românesc

“În Maramureş, Crăciunul e despre familie, acolo dacă nu eşti cu familia, nu e Crăciun.  Acum 14-15 ani am făcut ultimul Crăciun adevărat în Maramureşul istoric – unul cu adevărat fermecător. Normal că am mai fost la ai mei de foarte multe ori în tot acest timp, dar în Maramureşul istoric nu am mai ajuns de atunci de Crăciun. Până în iarna lui 2018.”  


„Eram la un pas de a rata plecarea în Maramureş din cauza CFR-ului, că nu se mai găseau bilete cu zile înainte, nu se luaseră măsuri. În plus nu voiam să plec la drum aşa lung iarna, că doar se cunosc drumurile din România. Din fericire, s-a rezolvat în ultimul moment.”


“Chiar au fost cele mai frumoase sărbători. Gemenii au fost in premieră la colindat din casă în casă. Cu trăistuţa! Au fost super încântaţi. Iar in ziua de Crăciun, când am fost la masă la părinti,  copiii mei au vazut prima oară că se poate plânge de fericire. Bunicul era foarte emoţionat că eram toţi la masă."   


“Interesul pentru investigaţii la mine s-a văzut de mic, chiar din copilăria petrecută în Maramureş (râde); în ziua de Crăciun era o aventură să găseşti cadourile lăsate de Moş Gerilă, el venea pe atunci;  nu punea darurile sub brad, ci şi în diferite cotloane ale casei; mă străduiam să îl prind şi în flagrant, dar nu mi-a ieşit niciodată;” 

Amintiri din copilărie: bucătăria incendiată şi fierul de călcat aruncat pe fereastră 

“Dacă am fost cuminte când eram mic? Logic că nu! De fiecare dată Moşu’ venea şi cu nuieluşa de rigoare; pe la trei ani am incendiat bucătăria; mai târziu, supărat că fusesem lăsat în casă, am deschis geamul şi am aruncat de la etajul trei fierul de călcat; am distrus serviciul de pahare şi câte şi mai câte;”

“Chiar şi aşa, primeam cadouri care îmi plăceau; cel care mi-a plăcut cel mai mult a fost un Buick teleghidat, mare, vişiniu; “


“Acum, Crăciunul e în primul rând de dragul copiilor: pentru fiica mea, Oana, care e la liceu şi pentru gemenii mei, Patrick şi Filip care au şapte ani;  ei au şi vorbit cu Moş Crăciun de câteva ori, sunt foarte mândri cu treaba asta; iar cele mai frumoase sărbători le organizează soţia mea.”


Dacă nu aţi ajuns până acum în Maramureş, mai e puţin până în noul an, în care veţi avea 365 de zile la dispoziţie să  faceţi asta! Până la urmă, poveştile se pot scrie oricând, iar Crăciunul poate fi simţit în suflet în fiecare zi!

La mulţi ani şi un an nou cu bine!

Sursa foto:Arhivă personală

FULLSCREEN
EXCLUSIV: 20 de poveşti de Crăciun cu vedetele PRO Tv: Ovidiu Oanţă, Crăciunul în Maramureşul copilăriei, după 20 de ani
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies