Wine Trips România | Crama Beciul Domnesc, custodele unei moșteniri seculare în patria vinului din Vrancea

Wine Trips România | Crama Beciul Domnesc, custodele unei moșteniri seculare în patria vinului din Vrancea
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 17 Decembrie 2021
Data actualizare: 17 Decembrie 2021
Când vorbești de tradiție în facerea vinului nu poți ocoli zona istorică Vrancea, cel mai mare bazin viticol din România. „Wine Trips România” a pornit din nou la drum, în căutarea nestematelor îmbuteliate cu iz nobil. Poposește, așadar, alături de noi la Beciul Domnesc, locul încărcat de istorie care amintește de trecutul glorios al unei națiuni care asociază vinul cu mesele îmbelșugate și traiul bun.

Din 1949, la Beciul Domnesc se fac vinuri alese, din viță de vie nobilă, grație strugurilor care se desăvârșesc natural în renumitele podgorii Cotești, Huși, Panciu și Odobești. Martoră a multor schimbări în plan social, economic și politic, zona viticolă Vrancea a rămas statornică principiului că vinul ales se face cu migală, profesionalism și un strop de tandrețe specifică viticultorilor dedicați meseriei.

Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au descoperit un loc de poveste care trebuie „dezbrăcat” de toate secretele lui, din convingerea că orice lucru bun trebuie să dăinuie. Iar Crama Beciul Domnesc are marele merit de a transmite din generație în generație o moștenire istorică, legendară, demnă de orice manual.

În episodul de azi, care îl are ca invitat special pe Florin Busuioc (Busu), aflăm de la administratorii domeniului Beciul Domnesc, care sunt vinurile de poveste pe care le putem pune pe masă la orice eveniment important din viețile noastre. Aventura noastră în patria vinului din Vrancea este acum pe PROTV PLUS și VOYO.

Beciul Domnesc sau istoria care trebuie spusă

1949 este anul nașterii companiei Beciul Domnesc, azi unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România. Domeniul viticol din Vrancea se întinde pe mai mult de 1.400 de hectare, suprafață generoasă pe care se cultivă soiuri precum Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Traminer, Busuioacă de Bohotin, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Tămâioasa Românească, Fetească Albă, Fetească Regală şi Galbenă de Odobești.

Mândria acestui loc unic în România este Monumentul Beciul Domnesc, un ansamblu de pivnițe vechi de sute de ani, descoperit în jurul anului 1834. Prințul Sturdza, care a moștenit atunci 200 de hectare de viță de vie în zona Odobești, a cerut refacerea beciurilor aflate în ruină. Datând de pe vremea lui Ștefan cel Mare, beciurile au fost inaugurate la 1839, iar azi se află în patrimoniul cultural al României.

Beciul de azi conține peste 100.000 de sticle de vin învechit, din care se pot cumpăra două sortimente: Pinot Gris (1993) și Tămâioasă Românească (2001), dezvăluie Nicu Mateescu, director de producție în cadrul companiei.

Vinurile Beciul Domnesc

Sergiu Nedelea și Florin Busuioc au fost primiți de Luchi Georgescu, președintele companiei Beciul Domnesc. Antreprenoarea le-a propus spre degustare un cupaj de Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Merlot reunit sub brandul Sceptrus. Însă, din portofoliul companiei mai fac parte gamele Mirabilis Machina, Sempre Rose, Vinoteca, Comoara Pivniţei, Egregio, Rosé Vérité, Beciul Domnesc, Beciul Domnesc Grand Reserve și Sigillum Moldaviae, branduri care s-au impus cu succes pe piața românească.

Orice vin îți place din portofoliul Beciul Domnesc, îl poți găsi pe eMAG la un preț special.

Un vin aparte este asamblajul de Cabernet Sauvignon și Fetescă Neagră din gama Mirabilis Machina, despre care Nicu Mateescu spune că a fost maturat doi ani în baricuri și un an în sticle, pentru a oferi degustătorului o experiență unică. „Am pus 65% Cabernet și 35% Fetească pentru a-l liniști puțin pe nărăvaș”, a confirmat specialistul.

Curios să vezi cum a fost la Crama Beciul Domnesc? Vezi VIDEO-ul de mai jos! Dar asta nu e tot! Rămâi pe recepție fiindcă Wine Trips România continuă călătoria prin țară pentru a descoperi vinurile speciale ale României.

Articol susținut de eMAG.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!