Virusologii germani: nu sunt dovezi că te poți infecta cu coronavirus la cumpărături, la coafor sau la restaurant

Virusologii germani: nu sunt dovezi că te poți infecta cu coronavirus la cumpărături, la coafor sau la restaurant
Autor: Doina Goanta
Data: 09 Aprilie 2020
Veste bună adusă de un virusolog german, care a studiat modul în care se răspândește SARS-CoV-2: Hendrik Streeck a ajuns la concluzia că noul coronavirus nu se ia atât de ușor pe cât crede lumea de la supermarket, restaurant sau de la coafor.

“Până acum, nu s-a dovedit că te poți infecta cu coronavirus din supermarketuri, restaurante sau la coafor”

Aceasta este concluzia la care a ajuns virusologul german. Deși se știe că noul coronavirus este extrem de contagios, avem motive să îi dam dreptate, pentru că nici în Romania nu se cunosc, cel puțin acum, cazuri de îmbolnăviri printre angajații supermarketurilor. Angajații de la case sunt cei mai expuși, intră în contact cu sute de oameni zilnic, însă, cel puțin până acum, nu s-au raportat îmbolnăviri în rândul acestora.

“Nu există niciun risc semnificativ de a lua virusul atunci când mergi la cumpărături. Focarele severe ale infecției au fost întotdeauna rezultatul faptului că oamenii au fost mai apropiați pe o perioadă mai lungă de timp, de exemplu petrecerile apres-ski din Ischgl, Austria”, a spus Hendrik Streeck, director al departamentului de Cercetare HIV al Universității din Bonn.


Specialiștii sunt de părere că în Italia și Spania epidemia de coronavirus ar fi pornit de la meciul de fotbal din Champions League dintre Atalanta – Valencia. 

"Totul a inceput pe 19 februarie: 40.000 de fani veniți din Bergamo pentru Atalanta - Valencia. Cu autocarele, mașinile și trenul. A fost bombă biologică. Au consumat bere din același pahar, pasându-l de la unul la altul, au făcut selfie-uri și au strigat într-o zi istorică. Printre ei sigur au existat persoane pozitive la COVID-19! ”, le-a spus Fabiano Di Marco, șeful pneumolog al spitalului „Papa Giovanni XXIII”, jurnaliștilor de la Corriere della Sera.

Citeste si: Cum intră coronavirusul în organism? Explicațiile unui doctor din România
 

Virusologul german nu a putut găsi nicio dovadă a virusurilor "vii " pe suprafețe. Streeck crede, prin urmare, că există șanse mici de transmitere prin contact cu așa-numitele suprafețe contaminate. 

“Pentru a lua virusul, ar trebui ca cineva să tusesca în palmă, apoi imediat să atingă mânerul ușii, iar apoi altcineva să vină să îl atingă destul de repede și să își pună mâna pe față”, spune germanul.

În ultimele săptămâni, echipa sa a finalizat cercetări substanțiale efectuate prin sondaje și investigații în case din regiunea Heinsberg - unde au fost raportate peste 1.400 de cazuri confirmate. Heinsberg are o populație aproximativă de 250.000 de locuitori și a confirmat 46 de decese cauzate de coronavirus.

Aceste concluzii de cercetare au oferit deja unele indicații despre modul în care funcționează virusul, după cum a precizat Streeck.

Vezi VIDEO: 

FULLSCREEN
Virusulogii germani: nu sunt dovezi că te poți infecta cu coronavirus la cumpărături, la coafor sau la restaurant
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO