(P) Tot ce trebuie să știi despre iluminatul corect al băii

(P) Tot ce trebuie să știi despre iluminatul corect al băii
Autor: Maria Rusu
Data: 26 Martie 2020
Sistemul de iluminat din baie este mult mai important decât pare. De fapt, dacă te gândești mai bine, îți poți aminti fiecare moment în care lumina nepotrivită din încăpere te-a deranjat. Noaptea, când te-ai împiedicat de colțul dulapului, dar și dimineața, când nu te-ai putut aranja corespunzător în fața oglinzii.

Pentru a evita orice fel de situație neplăcută și chiar periculoasă, este esențial să acorzi o atenție deosebită felului în care instalezi sistemul de iluminat. Iată câteva informații utile atunci când vrei să ai o baie sigură, plăcută și modernă!

Lumina principală

Majoritatea persoanelor optează pentru o lustră sau o aplică principală, poziționată chiar în mijlocul tavanului, considerând că aceasta este suficientă pentru întreaga baie.

Adevărul este că elementul central va lumina doar zona de mijloc a camerei, lăsând alte spații într-o lumină mult prea slabă pentru a fi utilă.

De aceea, dacă vrei neapărat o aplică centrală, optează pentru una cu intensitate mare, care asigură răspândirea uniformă a luminii (preferabil albă, neutră), care să ofere strictul necesar pe timp de zi și pe durata serii. Apoi, implementează trucurile de mai jos!

Lumina secundară

Acest tip de lumină este adesea considerat ca fiind opțional. Contrar părerii generale, iluminatul ambiental nu este doar un capriciu de design, ci o reală necesitate.

De exemplu, lumina din dreptul dușului sau a căzii este și funcțională, nu numai un artificiu atmosferic. Îți oferă o vizibilitate bună când faci duș, diminuând riscul de alunecare. În plus, dacă îți aplici diverse tratamente corporale, o vei putea face mai eficient.

Poți monta o aplică sau un spot și în dreptul raftului pe care păstrezi produsele de igienă și accesoriile. Astfel, îți va fi mult mai ușor să le folosești în orice moment al zilei sau al serii.

Lumina din dreptul oglinzii

O greșeală frecventă în rândul celor care își amenajează baia este omiterea iluminatului din zona oglinzii. Chiar dacă, pe timp de zi, lumina naturală își face treaba, nu uita că există dimineți întunecoase de iarnă și zile în care se întunecă foarte devreme.

Așadar, ce se întâmplă atunci când vrei să te machiezi, să îți începi rutina de îngrijire a pielii, să te bărbierești sau să te speli pe dinți? Răspunsul este simplu: instalezi spoturi cu lumină rece, aceasta fiind cea mai apropiată de cea naturală.

Montează luminile în jurul oglinzii sau în lateral, la nivelul ochilor. Încearcă să nu le poziționezi doar deasupra oglinzii, căci vor crea umbre inestetice. Dacă spoturile nu sunt pe placul tău și preferi becurile simple, evită-le pe cele transparente și alege-le cu încredere pe cele mate. Acestea din urmă creează mai puține umbre.

Lumina specială pentru vizitele nocturne

Uneori ți se întâmplă să te trezești în timpul nopții și să mergi la baie. Te gândești de două ori înainte să aprinzi lumina, știind că ochii tăi somnoroși vor fi aproape orbiți de becurile puternice. În plus, îți va fi foarte greu să adormi ulterior.

Ei bine, poți evita această situație neplăcută instalând lumini speciale pentru vizitele nocturne la baie. Nu trebuie să inventezi un sistem complicat, ci doar să cumperi câteva benzi LED, pe care să le amplasezi discret.

Astfel, vei vedea strictul necesar, însă ochii tăi nu vor fi deranjați de lumina prea intensă. Vei putea adormi la loc în doar câteva minute.

Nu în ultimul rând, proiectează planul de iluminat înainte să începi amenajarea băii. Astfel, vei putea studia îndeaproape cum va cădea lumina pe fiecare piesă de mobilier și în fiecare zonă a camerei.

În final, reține că iluminatul băii nu trebuie să se rezume la o singură lustră sau aplică, ci te poți juca cu o mulțime de elemente interesante, care îți vor face viața mai ușoară!
Vezi episoade in intregime pe
VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO