Campania "Exista viata dupa cutremur", realizata de Stirile PRO TV, a demonstrat solidaritatea romanilor

Campania Exista viata dupa cutremur , realizata de Stirile PRO TV, a demonstrat solidaritatea romanilor
Data publicarii: 09 Iunie 2015
Data actualizare: 09 Iunie 2015
Aproximativ 2 milioane de romani au urmarit in medie cel putin un minut din reportajele din cadrul campaniei Exista viata dupa cutremur, la nivelul publicului national in cadrul tuturor jurnalelor de stiri,  desfasurate de PRO TV si UNICEF, in sprijinul celor 1,7 milioane de copii victime ale cutremurului devastator din Nepal. Peste 189,000 de romani si-au demonstrat solidaritatea si au donat 2 euro prin SMS in sprijinul lor.

Timp de doua saptamani, in intervalul 11 – 26 mai 2015, PRO TV a difuzat o serie de materiale in cadrul jurnalelor de stiri. Reportajele Exista viata dupa cutremur au fost realizate de echipa PRO TV formata din Paul Angelescu, corespondent Stirile PRO TV si Zsolt Vago, operator, care au fost in Nepal pentru a transmite telespectatorilor situatia exacta de la fata locului si dificultatile cu care se confrunta copiii victime ale cutremurului si familiile lor precum si initiativele UNICEF de ajutorare a lor.  

Povestile familiilor ramase fara adapost, situatia copiilor deveniti victime, cum fac autoritatile fata situatiei, cat de grea este viata celor afectati de cutremur, dar si care este situatia reala din spitale sunt cateva dintre subiectele expuse in cadrul materialelor difuzate de PRO TV. Reportajele realizate de Stirile PRO TV au fost difuzate in cadrul mai multor jurnale de stiri, astfel incat campania sa ajunga la cat mai multi oameni care pot sprijini cauza pentru care lupta UNICEF. 

In cadrul matinalului Stirilor PRO TV, reportajele difuzate intre 11 si 26 mai, au inregistrat, la nivelul publicului comercial cu varste cuprinse intre 18 si 49 de ani, in medie 3 puncte de rating si o cota de piata de 28.3%. In timpul jurnalului de pranz s-a inregistrat un rating de 1.9 si 15.3% cota de piata. In cadrul jurnalului principal de stiri, de la ora 19:00, reportajele au inregistrat in medie 6.3 puncte de rating si 22.9% cota de piata, iar in cadrul jurnalului de noapte, s-au inregistrat 8.9 puncte de rating si 23.1% share.

La nivel national, matinalul Stirilor PRO TV, pe intreaga perioada de difuzare a reportajelor, a inregistrat in medie 3.5 puncte de rating si 26.6% share. Jurnalul de pranz a inregistrat un rating mediu de 2.5 si 14.6% cota de piata. In cadrul jurnalului principal de stiri, de la ora 19:00, reportajele au inregistrat in medie 5.4 puncte de rating si 17.7% cota de piata, iar in cadrul jurnalului de noapte, s-a inregistrat o medie de 7.8 puncte de rating si 18.6% share.

Campania de strangere de fonduri prin SMS la 8827 va continua pana pe 11 iunie 2015. 

Valoarea totala a ajutoarelor distribuite de UNICEF in Nepal  incepand cu 26 aprilie 2015 se ridica la 3,2 milioane de dolari, fiind planificate inca 17,9 milioane de dolari pentru asigurarea de alte ajutoare.  Cu toate acestea, sprijinul este in continuare vital. Donatiile in sprijinul copiilor din Nepal pot fi facute in continuare si prin transfer bancar, in contul: RO10 BRDE 450S V434 6556 4500 (mentioneaza „donatie Nepal, cod donatie 04”) si pe site-ul www.unicef.ro. 

Fondurile stranse in urma campaniei “Exista viata dupa cutremur” sprijina UNICEF sa asigure copiilor apa potabila, adapost, hrana, truse medicale de urgenta, servicii de protectie pentru copiii aflati in situatii vulnerabile si servicii medicale pentru femeile insarcinate sau cu copii foarte mici. De asemenea, vor sprijini refacerea scolilor si accesul copiilor la educatie.  

Smiley, Ambasador National pentru UNICEF Romania, sprijina de asemenea copiii din Nepal, inclusiv facand apeluri la donatie in cadrul emisiunii “Romanii au talent”.     

Situatia in Nepal

In data de 25 aprilie 2015, un cutremur devastator cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit Nepalul, epicentrul sau aflandu-se la 80 de km est de capitala Kathmandu (in Lamjung). Potrivit datelor oficiale, la nivelul intregii tari, numarul total al victimelor se ridica la 8.699 de persoane, iar 22.220 de persoane sunt ranite. In 12 mai 2015, tara a fost zguduita de un al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade (cu epicentrul in districtul Dolakha), in urma caruia au murit 156 de persoane, iar 3.314 au fost ranite, Dolakha, Sindhulpalchowk, si districtele din apropiere inregistrand pagube masive.   

Scolile s-au redeschis la 31 mai 2015 dupa o pauza de cinci saptamani. In Kathmandu s-a inregistrat o participare scolara de 40%,  in medie, in timp ce in 11 districte afectate de cutremur, aceasta s-a ridicat la aproximativ 50-60%. Cu toate acestea, in Sindhupalchowk, unul dintre cele mai grav afectate districte, numai 26% din elevi au venit la scoala – desi s-au deschis in mod oficial 72% din scoli. In centrul municipal Dolakha, doar 10-15% din copii au putut merge la scoala in ziua respectiva.

235 de Spatii Prietenoase pentru Copii (SPC)/Centre Educationale Provizorii  au fost infiintate in 12 districte de catre Grupurile de Actiune pentru Educatie si Protectie. In districtele Sindhulpalchowk si Gorkha se inregistreaza cel mai mare numar de SPC-uri (46, respectiv 40), o dovada a interventiilor tot mai numeroase in districtele care au cele mai mari nevoi. 23.500 de copii victime ale cutremurului beneficiaza de aceste Spatii Prietenoase care ofera un cadru pentru organizarea de activitati artistice, jocuri, sporturi, precum si pentru acordarea de suport psihologic si diseminarea de informatii vitale privind WASH, Nutritia, Sanatatea, si Protectia copilului.

Saptamana trecuta, in 14 dintre cele mai grav afectate districte, peste 13.000 de mame au beneficiat de consiliere cu privire la alimentatia optima a sugarului si copilului mic. In 14 dintre cele mai grav afectate districte, peste 18.000 de mame au beneficiat de consiliere interpersonala cu privire la alaptarea exclusiva si riscurile asociate alimentatiei artificiale. In mici tabere comunitare raspandite in regiune, au fost amplasate cincisprezece zone dedicate mamei si copilului, oferind astfel mamelor un spatiu in care sa-si poata alapta copiii si in care sa beneficieze de consiliere privind alaptarea sugarului. In Comitatele de Dezvoltare Sateasca (CDS) din aceste 14 districte a inceput distributia de lapte praf cu micronutrienti, insotita de actiuni de consiliere a mamelor, in vederea imbogatirii alimentatiei complementare a 126.000 de copii cu varste intre 6 si 23 luni. In opt districte afectate, UNICEF a infiintat 15 locuinte protejate pentru gravide si mame cu copii recent nascuti.

In 6 districte (Kavre, Rasuwa, Makwanpur, Lalitpur, Kathmandu, Bhaktapur si Sindhuli) s-au organizat 28 de tabere destinate serviciilor din domeniul sanatatii reproducerii in cadrul carora 6.384 de victime ale cutremurului, inclusiv gravide si femei care au nascut recent, au beneficiat de servicii de sanatatea reproducerii si sexualitatii si de prim ajutor psihologic. 

Activitatile de ocrotire a familiilor si de identificare a copiilor neinsotiti si separati de familia lor sunt in plina desfasurare. Au fost identificati 85 de copii care si-au pierdut ambii parinti, 453 de copii care si-au pierdut unul din parinti. In valea Kathmandu si proximitatea acesteia, au fost monitorizate 111 Centre de Ingrijire a Copiilor care gazduiesc 2.810 copii.  Au fost identificati 76 de copii care s-au separat de familia lor si 27 care sunt fara insotitor. 24 de copii au fost reuniti cu familiile lor. 79 de copii se afla in ingrijire provizorie, timp in care continua operatiunile de cautare a familiilor lor.

In aceasta saptamana, 2.210 parinti si copii au beneficiat de suport psihosocial specializat, inclusiv prim ajutor psihosocial. De asemenea, UNICEF sprijina 28 de consilieri in 14 districte afectate.

Din 29 mai 2015 si pana acum, Grupurile de Actiune WASH (Water, Sanitation and Hygiene) partenere au ajutat 1.028,840 de persoane carora le-au asigurat apa curata prin interventii de urgenta (inclusiv distribuirea de truse de igiena apei, recipiente pentru apa si produse pentru tratarea apei).   
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies