• Emisiuni
  • Vorbește Lumea
  • Care este cel mai spectaculos și instagramabil loc din București în prajma sărbătorilor de Crăciun

Care este cel mai spectaculos și instagramabil loc din București în prajma sărbătorilor de Crăciun

La Vorbește lumea, corespondentul Damiana Păun a prezentat locul magic din București unde Crăciunul spune o poveste în fiecare colț.

Până în urmă cu doar câțiva ani, impunătoarea clădire din vecinătătatea Pieței Amzei din București era lăsată în paragină.

A fost proiectată în 1908 de arhitectul N. C. Mihăescu, prezintă fațade în stil Art Nouveau, este bogat ornamentate, are balcoane și reliefuri cu heruvimi, lei și cupidoni și, în timp, a fost declarată monument de arhitectură în stil baroc.

Pentru Crăciun, cei care iubesc frumosul și sărbăorile o pot admira decorată, dar se pot bucura și de alte activiți care țin de vizitarea imobilului.

Edmond Niculușcă, curator evenimente artistice, pentru Vorvește lumea: "Am decorat această fațadă Art Nouveau unică în capitală cu unul din cei mai cunoscuți floriști din Europa, sunt niște artiști lituanieni care au decorat astfel casa, vorbim de peste 2000 de leduri, vorbim despre 3000 de coronițe și ghirlande de brad, vorbim de brazi de patru metri, vorbim de 12 lămpi de acest tip care zi de zi sunt fotografiate de mii de oameni.(...) Oamenii vin aici pentru că frumusețea adună oamenii laolaltă, iar Crăciunul e despre frumusețe. "

Imobilul a aparținut unei celebre curtezane din Bucureștiul interbelic, a fost renovat și a devenit cel mai frumos din Capitală în preajma sărbătorilor.

Fosta sa proprietară s-a născut în anul 1885 la Diţeşti, în judeţul Prahova și se numea Maria Mihăescu. Era fiica a unei spălătorese, dar, datorită frumuseții și ambiției, și-a depășit financiar condiția și a avut acces într-o lume cu standare înalte. A devenit curtezană de lux, cu studii la pension la activ și se pare că primul amant i-a fost chiar Regele Leopold al Belgiei. S-a mai povestit că i-au fost iubiți pictorul Nicolae Grigorescu, poetul și omului politic Octavian Goga şi chiar al Regelui Ferdinand.

I se mai spunea și „Mița Cotroceanca” tocmai datorită presupusei relații cu Regele Ferdinand, iar porecla Mița Biciclista a primit-o pentru că a fost prima femeie care a mers pe bicicletă în acea perioadă. Se spune că porecla a primit-o de la ziaristul George Ranetti care era îndrăgostit de ea, dar respins în amor. Mai târziu, după ce a trăit și s-a rafinat în Paris, s-a căsătorit cu generalul Alexandru Dimitrescu. Odată cu înaintarea în vârstă a devenit anonimă și a murit în 1968, la 83 de ani.

FOTO: CAPTURĂ VORBEȘTE LUMEA 

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni