Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu, donat după adjudecare. Cine e noul proprietar

Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu, donat după adjudecare. Cine e noul proprietar
Autor: Alina Popa
Data publicarii: 29 Iulie 2021
Data actualizare: 29 Iulie 2021
Primul și singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat, miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației Române. 

Piesa de colecție a fost salvată de la casare de un veritabil colecționar, pasionat de tehnică, în cadrul evenimentului organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark – Licitația de Eleganță din 27 mai.

Avionul a fost cumpărat de un cetățean american cu 120.000 €

Proprietarul, cetățeanul american Brian Hyndman, a cedat aeronava în mod gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române. Prin actul de donație, adjudecatarul își exprimă intenția de a conserva piesa istorică, de a o alătura modelelor iconice care au jucat un rol important în istoria lumii, dând posibilitatea intrării în familia valorilor tehnice recunoscute pentru industria aeronautică.  

Astfel, Casa de Licitații A10 by Artmark devine și o platformă de promovare a patrimoniului, pe lângă cea culturală și de caritate, având în vedere raritatea extremă a modelului Rombac 1-11 și însemnătatea acestuia pentru istoria tehnică a României care a fost clasat în patrimoniul cultural național mobil, categoria tezaur. 

Avionul prezidențial Super One-Eleven, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, s-a înscris în Top 10 cel mai bine vândute public, în licitație, loturi de artă sau obiecte de colecție pe piața internă în semestrul I al anului 2021.

Piesa de colecție a fost adjudecată în luna mai 2021 în cadrul Licitației de Eleganță pentru 120.000 de euro. 

Fotografii: Artmark/ Agerpres

Vezi și VIDEO: Imagini inedite cu casa lui Nicolae Ceaușescu 


 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!