Expertul în relații Taher Sonu, despre consiliere în amor și compatibilitatea pe termen lung între parteneri

Expertul în relații Taher Sonu, despre consiliere în amor și compatibilitatea pe termen lung între parteneri
Autor: Alina Popa
Data publicarii: 29 Iunie 2021
Data actualizare: 29 Iunie 2021
Taher Sonu este unul dintre cei patru experți de la “Căsătoriți pe nevăzute”, un reality show bazat pe știință, destinat celor care nu au avut noroc în dragoste, dar n-au abondonat încă lupta de a-și găsi jumătatea. Emisiunea va avea premiera în această toamnă la PRO TV. 

Taher Sonu este expert în relații, psiholog și autorul celei mai citite cărți de seducție din România. El îi ajută pe oameni să învețe cum să atragă și să păstreze un partener de cuplu. 

Expertul ne-a oferit un interviu în care a vorbit despre consiliere în dragoste, compatibilitatea pe termen lung, dar și despre rolul său în cadrul emisiunii “Căsătoriți pe nevăzute”.

Bun găsit, Taher! Pentru cine nu știe, ce este acela un relationship coach? Putem să spunem că ești un fel de consilier în dragoste?

Salut, bine v-am găsit! Relationship coach este persoana care te ajută să cunoști, să atragi, să păstrezi partenerul sau partenera ideală. Putem spune că este vorba despre consiliere în dragoste, dar în realitate este vorba despre înțelegerea atât a dorințelor, cât și a blocajelor pe care le are o persoană, astfel încât s-o pot ajuta să ajungă să cunoscă pe cineva.

Care sunt calitățile indispensabile pentru această meserie?

La bază este știința, vorbim aici despre psihologie și o înțelegere foarta bună a dinamicii sociale dintre un bărbat și o femeie, în faza incipientă, „pre-relaționare”.

Trebuie să știi cum să pui lupa pe acele comportamente care scot în evidență o persoană și o fac să fie atrăgătoare pentru sexul opus.

Cine sunt cei care apelează la un consilier în amor și ce așteptări au?

Sunt persoane de toate vârstele și din toate categoriile sociale.

Ne place să credem că dacă o persoană arată într-un anumit fel sau dacă are un anumit statut social, asta cumva garantează atracția sau succesul într-o relație.

Însă oamenii după ce se lovesc de mai multe ori de aceleași piedici, aceleași emoții, dezamăgiri și relații toxice, uneori decid să se lase pe mâna unui expert.

Care sunt cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat în jobul tău? 

Fac asta de peste 10 ani și de departe cea mai mare provocare a fost mentalitatea oamenilor care încă cred că “dragostea” ține de cum se aliniază stelele sau e un fel de loterie. În realitate, depinde foarte mult de investiția personală și deschiderea pe care o oferi, dacă chiar vrei să dai o șansă cuiva și ești dispus să faci efortul de a schimba ceva la tine și asta aduce rezultatele dorite.

Toate aplicațiile de dating folosesc anumiți algortimi pentru a găsi cuiva partenerul perfect. Cât de mult contează știința în găsirea iubirea?

Relațiile înseamnă oameni, iar interacțiunile între oameni, de oricare fel ar fi ele înseamnă psihologie.

Drept urmare, chiar dacă ne place să ne lăsam conduși de „destin” în căutarea sufletului pereche, în realitate vom alege acea persoana care bifează niște puncte precise din mintea noastră.

Care sunt primele informații de care ai nevoie ca să îți dai seama cu cine ar putea fi compatibilă o persoană?

Am nevoie să-i vad cum interacționează cu mine și cu alți oameni, în felul ăsta le văd în primul rând energia și felul lor de a fi.

Poți să crezi că vrei un lucru, dar în realitate să reacționezi la cu totul altceva, de asta în unele situații inima spune ceva iar mintea altceva.

Că tot veni vorba de compatibilitate...este adevărat că opusele se atrag?

Nu cred că există șabloane bătute în cuie sau că lucrurile trebuie să funcționeze doar după anumite tipare sau reguli.

De asta este extrem de important să descopăr cât mai bine felul de a fi al persoanelor cu care lucrez.

La ce trebuie să fie atenți partenerii la începutul relației pentru a-și da seama de compatibilitatea pe termen lung? 

Ar fi indicat să se uite în primul rând la ce face persoana din fața lor și la ce emoție transmite. 

“Prima dragoste nu se uită niciodată!”. Există adevăr în afirmația asta? Din punctul tău de vedere prima iubire rămâne un reper pentru viitoarele povești de dragoste? 

Când îți deschizi cu adevărat prima dată sufletul către cineva cu siguranță este marcant, uneori din păcate pot rămâne cicatrici și în cele mai bune situații adevărate povești de iubire.

Este greșit să ne comparăm partenerii (partenerele) cu prima dragoste? Cum putem scăpa de această tentație?

Nu există doi oameni la fel. Nu o să mai repeți niciodată experiența iar cât timp rămâi blocat într-o comparație de genul ăsta e greu să realizezi că poți întâlni o persoană mult mai potrivită și mai interesantă pentru că întodeauna ai trecutul ca etalon.

Dă-ne câteva exemple de povești cu happy end la care ai contribuit.

Weekend-ul trecut am fost invitat la o nuntă, ei urmează să aibă și un bebe, pe el l-am ajutat să-și depășească timiditatea și să-și găsească mai ușor cuvintele în fața unei femei și așa a cunoscut-o pe ea.

Am lucrat cu mii de oameni și am sute de exemple, nu mai terminăm niciodată interviul dacă o luăm pe drumul ăsta. 

Vorbește-ne puțin despre rolul tău în emisiunea “Căsătoriți pe nevăzute”.

Rolul meu în cadrul emisiunii Căsătoriți pe Nevăzute este să transmit participanților siguranță și să ajut acolo unde contează cel mai mult: la început, când se cuceresc. Vorba aia, dacă atracție nu e, nimic nu e.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies