Avertismentul directorului OMS: „Lumea este în pragul unui eșec moral catastrofal”

Avertismentul directorului OMS: Lumea este în pragul unui eșec moral catastrofal
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 19 Ianuarie 2021
Data actualizare: 19 Ianuarie 2021
Directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a apreciat că lumea este pe punctul de a înregistra un „eșec moral catastrofal” din cauza distribuirii inechitabile a dozelor cu vaccin anti-COVID. Oficialul a dezvăluit că statele sărace nu au avut acces încă la serul salvator.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a dezvăluit că statele sărace de pe glob au primit doar 25 de doze de vaccin anti-Covid, în vreme ce 49 de state dezvoltate au avut acces, până acum, la peste 39 de milioane de fiole. Oficialul OMS este de părere că modul în care a fost distribuit vaccinul în lume este inechitabil, iar omenirea este în pragul unui „eșec moral catastrofal”.

Șeful OMS a explicat că singura țară în curs de dezvoltare care a avut acces la vaccinul anti-COVID, Guinea, a primit doar 25 de doze. Mai mult, niciuna nu provine de la producătorii occidentali (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), ci din partea Rusiei (vacccinul Sputnik V).

Dr. Tedros este de părere că abordarea „eu primul” va duce la majorarea prețurilor vaccinurilor și va încuraja stocarea lor.

În cele din urmă, aceste acțiuni vor prelungi pandemia, restricțiile necesare pentru a o limita și suferința umană și economică”, a spus oficialul OMS într-o ședință a conducerii organizației.

Până acum, China, Rusia, Marea Britanie, SUA și India au dezvoltat vaccinuri împotriva SARS-CoV-2, însă fiecare dintre ele au distribuit dozele, cu prioritate, către populația proprie.

În lume au început să apară probleme cu stocurile de vaccin oferit de Pfizer/BioNTech. Producătorii au declarat că vor reduce, treptat, cantitățile livrate în statele UE pentru lucrări de sporire a capacității de producție.

În România, dozele cu vaccin anti-COVID ajung greu și în număr mic, acesta fiind motivul principal pentru care autoritățile nu deschid mai multe centre de vaccinare.

Cu toate acestea, campania de imunizare din țara noastră merge bine, România fiind pe locul 18 în lume și pe locul 6 în UE la numărul persoanelor vaccinate.

Pe primul loc se situează SUA, cu peste 14,3 milioane de oameni vaccinați, iar pe locul 2 e China, cu 10 milioane de vaccinări. Dintre statele UE, Italia este prima, cu 1,1 milioane de persoane vaccinate.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Interviu cu Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului de Vaccinare
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies