• PRO TV
  • (P) Ce ar trebui să știi despre găzduirea web?

(P) Ce ar trebui să știi despre găzduirea web?

(P) Ce ar trebui să știi despre găzduirea web?

Atunci când vrei să-ți faci un site web, după ce stabilești cum vrei să arate, ce funcționalități să aibă și cum să se numească, trebuie să faci cumva și ca el să fie accesibil tuturor. Pentru asta ai nevoie de hosting, adică un server care să găzduiască toate fișierele din care e alcătuit site-ul tău. Deja sună complicat? Articolul de față te ajută cu tot ce trebuie să știi când ajungi în situația asta.

Cel mai indicat, evident, e să apelezi la specialiști, la firmele care oferă web hosting și care-și țin serverele într-un data center, ferite de calamități, pene de curent, întreruperi ale conexiunii la internet etc. Există o ofertă generoasă în acest sens, nu trebuie să-ți faci griji. Odată cu evoluția tehnologiei prețurile au scăzut foarte mult în ultimii ani, deci nici costurile nu sunt o problemă. Desigur, asta depinde și de ce ai tu nevoie. Dacă ești la început și ai un blog simplu, de exemplu, în care nu vrei să investești, ai la dispoziție chiar și variante gratuite. Dar acestea vin cu tot felul de limitări și, dacă vrei să te extinzi la un moment dat, clar vei avea nevoie de o soluție profesionistă. Iată în continuare tipurile de hosting din care poți alege:

 

Shared Hosting (server partajat)

Este una dintre cele mai populare soluții, principalul avantaj fiind prețul mic. Practic, pe un singur server fizic, în funcție de spațiul disponibil și puterea de procesare, pot fi găzduite mai multe site-uri, chiar și mii, iar resursele serverului, precum și costurile de mentenanță, se împart la toți utilizatorii. Fiecare primește o „felie” și și-o administrează după cum dorește, având acces la conturi de email, rapoarte de trafic și un panou de control ușor de folosit. Shared-hosting-ul este potrivit în special pentru site-uri mici sau bloguri care nu generează mult trafic. Deși e o soluție foarte ieftină, nu trebuie să fie și proastă. Interesează-te ce-ți oferă provider-ul și în ce condiții: viteză, spațiu de stocare, trafic garantat, suport tehnic. Și neapărat serverul să aibă un uptime de minimum 99% (procentul de timp în care a fost funcțional).

Avantaje: cele mai mici costuri, ușurință în utilizare, poți găzdui mai multe domenii în partiția ta, nu necesită cunoștințe tehnice avansate.

 

VPS Hosting (server privat virtual)

VPS-ul este următorul pas pentru cei care vor să avanseze de la găzduirea partajată. Dacă ajungi să depășești în mod constant resursele alocate, este posibil ca administratorul serverului să-ți recomande ori să îți limitezi activitatea, ori să faci un upgrade al hosting-ului. VPS-ul este soluția ideală pentru site-urile care vor să se extindă și presupune împărțirea serverului între doar câțiva clienți, care primesc resurse în mod individual, după necesități.

Avantaje: costuri reduse, performanțe sporite, control asupra serverului, poate fi administrat direct de utilizator, personalizare facilă.

 

Dedicated Hosting (server dedicat)

Toată puterea, tot spațiul de stocare, toată lățimea de bandă, pe scurt, toate resursele sunt ale tale. Nu mai împarți serverul cu alți utilizatori. Evident, este cea mai scumpă variantă, care îți oferă posibilitatea de a alege configurația hardware și software de care ai nevoie pentru ca totul să funcționeze așa cum trebuie, la viteză maximă. Însă, ca să funcționeze în parametri optimi, ai nevoie de un specialist sau de o companie care să îl administreze permanent.

Avantaje: performanță excelentă, scalabilitate, securitate sporită, administrare completă a serverului.

 

Cloud Hosting

Ultima și cea mai nouă variantă este găzduirea „in cloud”. Diferența constă în felul în care funcționează lucrurile și de cum sunt ele organizate. Hosting-ul clasic poate pune mai multe site-uri pe un singur server, lucru care poate afecta performanța serverelor și securitatea datelor. Cel „in cloud”, din contră, pune site-ul pe mai multe servere, diferite, pentru a-i crește viteza în perioadele aglomerate, cu trafic mare, sau când apar probleme. Datorită unui nivel extrem de securitate la atacuri cibernetice, experții recomandă acest tip de hosting pentru e-commerce. Evident, costurile pentru acest serviciu sunt considerabil mai mari.

Viteză, lățime de bandă, posibilități de upgrade, securitate, suport tehnic. Sunt elementele de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi hosting-ul pentru site-ul tău. Și, desigur, contează și ce buget ai pentru asta. Prețurile pentru serviciile de găzduire, în România, pornesc de la câțiva euro pe lună dar pot ajunge la mii de euro pentru cei cu pretenții și necesități foarte mari.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni