Festivalul Internațional de Film Transilvania ajunge la Oradea. Care sunt surprizele

Festivalul Internațional de Film Transilvania ajunge la Oradea. Care sunt surprizele
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 02 August 2018
Data actualizare: 02 August 2018
După Piatra Neamț, Timișoara, Târgu-Jiu și Arad, caravana filmelor TIFF ajunge la Oradea. În septembrie, Festivalul de Film Transilvania aduce proiecții celebre în Piața Unirii. Iată surprizele!

Cel mai mare festival de film din România transformă Oradea în capitala filmului în perioada 7-9 septembrie 2018. TIFF va aduce publicului orădean producții românești și străine care vor avea lansarea pe marile ecrane în sezonul de toamnă. Așadar, cei care se vor afla în Piața Unirii în septembrie vor fi privilegiați fiindcă vor vedea în premieră pelicule premiate la nivel internațional. 

În primele două zile de festival orădenii se vor bucura de Proiecții de Gală în sala Teatrului Regina Maria, în timp ce în toate cele 3 zile programul îi va purta în cele mai îndrăgite spații din oraș pentru numeroase proiecții în aer liber sau indoor - Piața Unirii, Cetatea, Universitatea Partium sunt câteva dintre principalele locuri în care TIFF Oradea se va desfășura, spun organizatorii. 

FOTO: Caravana TIFF la Timișoara

„În ultimii ani echipa TIFF a lansat și dezvoltat tot mai multe evenimente culturale în întreaga țară, precum Festivalul de Muzică și Film din Alba Iulia sau Festivalul Internațional de Film Lună Plină de la Biertan. În egală măsură, ne-am propus să ducem brandul TIFF și în alte orașe unde există public iubitor de film. Din această perspectivă, Oradea este destinația ideală. Este un oraș-bijuterie cu o istorie fabuloasă, care are o importantă și vizibilă dezvoltare în ultimii ani. În plus, să nu uităm, a găzduit proiecții cinematografice încă din anul 1906. Orașul are un potențial foarte mare, atât cultural cât și turistic și sunt convins că a venit vremea ca mulți alți români să îl redescopere. Sperăm ca prin organizarea TIFF Oradea să contribuim din plin la acest obiectiv”, a declarat Tudor Giurgiu, Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania

Ce veți vedea la TIFF în Oradea

Una dintre premierele românești mult-așteptate va fi proiecția celui mai nou film al regizorului Radu Jude, Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary și propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019. Filmul spune povestea realizării unei reconstituiri istorice a luptei de la Odessa din cel de-al Doilea Război Mondial pentru un spectacol de stradă și a fost îndelung elogiat de presa internaţională de specialitate, fiind considerat „un atac caustic şi foarte actual” (Variety).

FOTO: Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari

În premieră în România, la TIFF Oradea, vor fi proiectate două dintre cele mai apreciate filme ale ultimei ediții a Festivalului de Film de la Cannes.

Woman at War (Premiul Société des auteurs et compositeurs dramatiques - SACD), un mix de comedie, musical, dramă socială și corectitudine politică, urmărește povestea unei activiste islandeze care declară război greilor din industria de aluminiu. Filmul regizat de Benedikt Erlingsson este unul dintre cei trei finaliști în cursa pentru Premiul LUX, acordat anual de Parlamentul European celor mai bune producții care ilustrează valorile fundamentale europene. 

FOTO: Woman at War

Leto/Summer (Premiul Cannes Soundtrack) evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi, realizând astfel un portret de excepție a scenei rock underground din Leningradul acelor ani. Filmul a fost proiectat la Cannes în absența regizorului Kirill Serebrennikov, aflat în arest la domiciliu, în Moscova. 

FOTO: Leto/Summer

O altă surpriză pe care programul primei ediții TIFF Oradea o aduce cinefililor este și Omul care l-a ucis pe Don Quijote / The Man Who Killed Don Quixote (r. Terry Gilliam), filmul-surpriză a celei de-a 17-a ediții TIFF Cluj, care a rulat cu casa închisă și a fost reluat la cererea publicului. Filmul a fost primit cu entuziasm la Cannes și a atras atenția prin viziunea inedită asupra artei. Adam Driver și Jonathan Pryce interpretează rolurile principale într-o poveste care urmărește aventurile lui Toby, un om de publicitate foarte pragmatic, prins în deziluziile unui bătrân pantofar spaniol care se crede Don Quijote. 

FOTO: Omul care l-a ucis pe Don Quijote

Printre filmele care vor putea fi văzute în aer liber, în Piața Unirii, pe unul dintre cele mai mari ecrane de proiecție din România, se numără și fabulosul documentar România neîmblânzită (r. Thomas Barton-Humphreys), narat de Victor Rebengiuc. Realizat în colaborare cu britanicii de la Off the Fence, producţia inedită a fost filmată pe parcursul unui an întreg și prezintă frumusețea sălbatică a României. 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!