VIDEO Soprana Mariana Nicolesco a cântat colinde românești în fața Papei, la primul concert de Crăciun de la Vatican

VIDEO Soprana Mariana Nicolesco a cântat colinde românești în fața Papei, la primul concert de Crăciun de la Vatican
Mariana Nicolesco. FOTO Agerpres
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 15 Octombrie 2022
Data actualizare: 15 Octombrie 2022
Soprana Mariana Nicolesco a murit, vineri, la vârsta de 73 de ani. Marea artistă a oferit românilor multe momente memorabile, printre care interpretarea de excepție susținută în fața Papei Ioan Paul al II-lea, la Vatican. Soprana a cântat colinde românești la prima ediție a concertului anual de Crăciun.

Vaticanul găzduiește în fiecare an, pe 24 decembrie, un concert de Crăciun, dedicat sărbătorilor de iarnă și credincioșilor creștini. La prima ediție a evenimentului, cea din 1993, marea soprană Mariana Nicolesco a fost invitată de însuși Papa Ioan Paul al II-lea să cânte colinde.

Marea artistă română a încântat audiența cu o serie de colinde românești, printre care O, ce veste minunată, Cei trei crai de la Răsărit și Sus la poarta Raiului. Spectacolul a avut loc în sala Nervi de la Vatican, sub înaltul patronaj al Papei Ioan Paul al II-lea. 

Vezi VIDEO mai jos!

La concertul din 1993 au urcat pe scenă artiști legendari, precum Johnny Logan, Montserrat Caballé, Angelo Branduardi și Maggie Reilly.

Mariana Nicolesco, decorată în România și în străinătate

Soprana Mariana Nicolesco s-a stins din viață vineri, într-un spital privat din București. Deocamdată nu se cunoaște cauza morții.

Muziciana a fost extrem de apreciată în țară și peste hotare, datorită muncii sale neobosite de a aduce muzica și arta pe toate scenele lumii.

Într-un mesaj public, ministrul culturii i-a adus un ultim omagiu: „S-a stins o viață de om, o voce inconfundabilă, un artist complet. Regina del Belcanto, marea soprană a României, Mariana Nicolesco, a decedat astăzi, la vârsta de 73 de ani. Sunt profund îndurerat de această veste cumplită și sunt alături de familie și de toți cei dragi. Îi mulțumim Marianei Nicolesco pentru întreaga moștenire artistică, pentru tot ce a făcut pentru România în lume! Dumnezeu să o odihnească!”, a scris Lucian Romașcanu.

Mariana Nicolesco a fost membră de onoare a Academiei Române, Doctor Honoris Causa şi profesor onorific al mai multor universităţi, precum Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima„ din Cluj-Napoca, Academia Internaţională „Mihai Eminescu” din Craiova, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Braşov şi Academia de Arte din Chişinău.

Numită Comandor al Republicii Italiene, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa, a fost decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce „pentru merite excepţionale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”.

Fotografii: Agerpres

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!