Starul rock ucrainean Andrei Hlivniuc, rănit în lupta pentru apărarea țării sale. Cum se simte acum

Starul rock ucrainean Andrei Hlivniuc, rănit în lupta pentru apărarea țării sale. Cum se simte acum
Andrei Hlivniuc a îmbrăcat haina militară. FOTO: @andriihorolski
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 05 Aprilie 2022
Data actualizare: 05 Aprilie 2022
La sfârșitul lunii februarie, artistul ucrainean Andrei Hlivniuc anunța că renunță la turneul său muzical în SUA pentru a se alătura forțelor de apărare ucrainene. Liderul trupei Boombox a fost rănit de explozia unui obuz, însă a scăpat cu viață.

Andrei Hlivniuc (42 de ani) avea programat un turneu muzical în SUA, împreună cu trupa sa, Boombox. Însă, în momentul în care Rusia a declanșat atacul împotriva țării sale, artistul a decis să lase microfonul și să pună mâna pe armă.

Nu e vreme de cântat la chitară, e vremea să luăm puștile”, a spus atunci cântărețul. 

O lună mai târziu, starul rock a fost rănit la nivelul feței, în urma exploziei unui obuz de mortier, la Kiev. Rănile sale nu au fost grave, astfel că s-a putut întoarce în luptă.

O zi de primavară minunată, prieteni! Mulțumesc pentru munții de cuvinte amabile. Îmi revin nu în zile, ci în minute! Vă iubesc!”, a scris artistul pe Instagram, când a fost în siguranță.

Vezi mai multe poze în GALERIA FOTO de mai jos!

Andrei Hlivniuc și cântecul său, un simbol al rezistenței ucrainene 

Andrei Hlivniuc a devenit cunoscut în toată lumea după ce, la scurt timp după ce s-a oferit voluntar în Armata Ucraineană, a distribuit pe rețelele sociale un moment plin de emoție, interpretând o strofă dintr-un cântec de o însemnătate aparte pentru ucraineni - Oi u luzi chervona kalyna (Oh, viburnum roșu în pajiște – n. red.).

Clipul a fost preluat de artistul de muzică electronică The Kiffness, iar rezultatul este un remix care a sensibilizat planeta. Vezi VIDEO mai jos!

Care este istoria cântecului

Oi u luzi chervona kalyna este un cântec patriotic ucrainean, compus de Stepan Charneteskii în 1914, în cinstea și memoria Legiunii Ucrainene (galițiană). Legiunea, care mai poartă numele de Pușcașii ucraineni ai Siciului, a fost un corp de voluntari recrutați din rândul etnicilor ucraineni, care a funcționat în cadrul Armatei Autro-Ungare.

Aceștia au luptat împotriva Armatei Imperiului Rus, pe frontul de est. Militarii ucraineni ai fostei unități austro-ungare s-au dovedit a fi cel mai bine pregătiți militari din cadrul Armatei Ucrainene Galițiene, ofițerii săi devenind principalii comandanți ai acesteia. Foști ofițeri de-ai Legiunii au organizat și condus Pușcașii Siciului⁠, unitate de top a armatei Republicii Populare Ucraineane.

Conform autoarei Mariana Hausleitner, care a scris lucrarea Die Rumänisierung der Bukowina: Die Durchsetzung des nationalstaatlichen Anspruchs Grossrumäniens 1918–1944, o parte a Legiunii a intervenit, în noiembrie 1918, în Bucovina postbelică, în tentativa de a oferi oficialilor ucraineni din Cernăuți sprijin împotriva României.

Fotografii: Profimediaimages.ro/@andriihorolski

Vezi și VIDEO:
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!