• PRO TV
  • (P) Marile povești de pe ecran: regizori români de neuitat

(P) Marile povești de pe ecran: regizori români de neuitat

(P) Marile povești de pe ecran: regizori români de neuitat

Cinematografia românească este mai complexă decât pare la prima vedere. În palmares sunt incluse mai puține filme decât promovează industria de la Hollywood. Cu toate acestea, unele filme au rămas amprentate pentru totdeauna în istoria acestui domeniu. Talentul regizorilor și cel al actorilor a rămas de neuitat și încă mai prezintă interes în rândul cinefililor.

Gallery

​Temele și poveștile ce stau la baza acestor filme sunt unul din motivele pentru care au ajuns celebre. Așa cum jocurile precum Book of Ra sunt emblematice, așa și unele filme se fac remarcate. Comedia, misterul și suspansul sunt caracteristici ce atrag atenția publicului, indiferent dacă este vorba despre filme sau nu.

Filme de neuitat din istoria cinematografiei românești

Cinematografia românească a debutat la începutul secolului XX. La început au fost promovate filmele mute, apoi au luat naștere opere semnificative. Ion Bostan este unul din regizorii ce s-au afirmat în perioada respectivă. Un exemplu este filmul „Ciocârlia”, promovat în anul 1955 și rămâne o emblemă a acelor timpuri.

După încheierea Primului Război Mondial, cinematografia a progresat masiv. Filme precum „Moara cu noroc” au atras atenția publicului, acesta fiind regizat de Victor Uliu în anul 1920. Ulterior, după revoluție, întreaga industrie a înflorit la propriu. „Polițist, adjectiv" din anul 2009 și „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" sunt filme ce au ajuns rapid în atenția publicului.

Istoria ocupă un loc memorabil în rândul acestei industrii, evidențiind numeroase evenimente. „Mihai Viteazul” este un alt film reușit ce a abordat un subiect impregnant. Filmul este regizat de către Sergiu Nicolaescu. Acesta pune în prim plan domnia lui Mihai Viteazul și evenimentele din acea perioadă. Un alt mare succes al acestui regizor este și filmul „Poker” în care este pusă în lumină o intrigă legată de acest joc.

Un alt nume răsunător este Stere Gulea. Acest regizor a lansat filmul „Moromeții” în anul 1987. Bazat pe celebrul roman al scriitorului Mihail Sadoveanu, filmul a atras la acea vreme un număr considerabil de admiratori. Acest film a rămas o adevărată piesă de patrimoniu a filmului românesc.

Lucian Pintilie este un alt nume ce va rămâne reprezentativ pentru filmele românești. Acesta a folosit în realizarea filmelor o tehnică neo-realistă ce a reușit să atragă atenția. Filmul „Reconstituirea” este una din operele sale de artă ce va rămâne de neuitat. Subiectul său constă într-un eveniment din timpul regimului comunist, punând în prim plan adevărul și subiectivitatea.

În final

Cinematografia a avut dintotdeauna un mare potențial de dezvoltare. Mereu au fost aduse în prim plan noi talente și noi potențiale de afirmare la un nivel înalt. Regizorii emblematici ai cinematografiei românești sunt un punct de reper solid. Operele lor sunt o reală dovadă a măiestriei și abilității de a excela în acest domeniu creativ.

Licenta ONJN 1203425W001180

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni